imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Следващият iPhone може да има един жак по-малко


Според японския сайт Mac Otakara, Apple възнамерява да не включва 3.5 мм аудио жак за слушалки в следващото поколение iPhone. Вместо това, слушалките за iPhone 7 ще се свързват през Lightning порта на устройството.

Японското издание цитира “надежден източник”, според когото новият Lightning конектор ще бъде със същите размери като настоящия и ще поддържа както Lightning слушалки, така и Bluetooth такива. Стандартните слушалки, ползващи кабел и 3.5 мм аудио жак, ще могат да се свързват с бъдещото поколение iPhone чрез адаптер.

Сравнение в дебелината на 3.5 мм жак за слушалки и Lightning порта на iPhone 5s; снимка: iFixit
Сравнение в дебелината на 3.5 мм жак за слушалки и Lightning порта на iPhone 5s; снимка: iFixit

Според Mac Otakara, премахването на 3.5 мм жака ще направи iPhone 7 с 1мм по-тънък от iPhone 6s. Тъй като размерът на жака за слушалки няма как да бъде намален, понеже габаритите му са световен стандарт, то от Apple изглежда са решили да се освободят от него в желанието си да направят iPhone 7 максимално тънък.

Apple вероятно ще пусне EarPods слушалки с Lightning конектор, които да бъдат включени в пакета на следващото поколение iPhone и да бъдат налични за продажба отделно от устройството. Настоящите EarPods слушалки с 3.5 мм конектор ще продължат да се продават.

Apple загатна, че може да премине към Lightning слушалки на WWDC през лятото на 2014 г. Оттогава на пазара се появиха няколко модела слушалки на производители като Philips и JBL, които да се свързват с iOS устройствата през Lightning порта.

Слушалките Philips Fidelio NC1 се свързват с iPhone през Lightning порта; снимка: Digital Trends
Слушалките Philips Fidelio NC1 се свързват с iPhone през Lightning порта; снимка: Digital Trends

Според сайта MacRumors, решението на Apple да премахне стандартния 3.5 мм жак за слушалки може да доведе до доста противоречиви реакции от потребителите. Нещо подобно се случи, когато през 2012 година в iPhone 5 Apple замени 30-pin конектора за зареждане на устройството с Lightning порт.

Вече ви представихме първите очаквания на анализаторите за следващото поколение iPhone, според които устройството може да се доближава по дебелина до настоящия iPod touch, който е дебел едва 6.1 мм. Предстои да разберем дали наистина iPhone 7 ще може да ползва слушалки от ново поколение.

Източник: MacRumors

iPhone 8 vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.