Steve-Wozniak-Steve-Jobs-elozetes-cover

Ето мнението на Стив Возняк за новия филм за Джобс

#Новини
2015. 07. 06.

Колоритният съосновател на Apple Стив Возняк изказа своето мнение за новия филм за Стив Джобс, който ще тръгне по кината през есента. Вижте какво мисли Воз – тук.

Возняк, чиято роля във филма се изпълнява от Сет Роугън, разкритикува трейлъра на филма. В началото на краткото видео, екранният Возняк обвинява Джобс, че си приписва заслугите за творенията на другите:

Какво точно вършиш? Не си инженер, не си дизайнер, не можеш един пирон да заковеш. Аз направих платката. Графичният дизайн беше откраднат. А как може 10 пъти на ден да чета, че Стив Джобс е гений? Какво точно вършиш?

Реалният Возняк се разграничи от този епизод в трейлъра. Той написа:

Аз не говоря по този начин. Никога не бих отправил обвинение, че графичният дизайн е откраднат. Никога не съм правил коментари, че мои заслуги (гениалност) са ми отнемани.

Воз обаче не си затваря вратата към филма:

Репликите, които чух, не са неща, които бих казал, но носеха правилното послание, поне отчасти. Почувствах много от истинския Стив Джобс в трейлъра, макар и малко преувеличено.

Трябва да отбележим, че Возняк има своя принос по създаването на новия филм. Воз се е срещал със сценариста на “Стив Джобс” – Арън Соркин (носител на Оскар за “Социалната мрежа”), още преди сценарият да бъде написан. Освен това, Возняк е имал кратка среща с актьорите и е вечерял със Сет Роугън, но не е поискал да види сценария.

Отляво: Сет Роугън в ролята на Возняк; отдясно: истинския Возняк; снимка: ABC News
Отляво: Сет Роугън в ролята на Возняк; отдясно: истинския Возняк; снимка: ABC News

Воз коментира и по-личните неща, които ще бъдат показани във филма:

Беше трудно за мен, макар и да си мълчах, когато Джобс отказа да признае детето си, когато парите нямаха значение. Почти се разплаквам, като си спомня.

Това, което Возняк сподели накрая, обаче, е нещото, което обобщава Холивудската филмова индустрия най-добре:

Забавлението е по-важно от достоверността в такъв филм.

Източник: Bloomberg, главна снимка: Michael Bulbenko

Добави коментар