imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple срещу ФБР казуса продължава

Съпругът на пострадала от Сан Бернардино подкрепя Apple срещу ФБР


Дебатът около казуса между Apple и ФБР се задълбочава още повече, като ключова дата ще бъде 22 март. Тогава Тим Кук ще се срещне с представители на ФБР в съда. Няма съмнение, че идните дни ще са особено напрегнати, въпреки подкрепата, която други технологични гиганти оказват на Купертино.

Последният съюзник на Apple е не друг, а съпругът на пострадала жена при терористичния акт в Сан Бернардино. Салисин Кондокър се обяви изцяло в подкрепа на позицията, която Тим Кук защити в писмото си до ФБР.

„Тук става дума за нещо много по-мащабно от едно просто хакване на смартфон”, изтъква Кондокър в писмо до съдия Шери Пъм.

ФБР с настояване за "слухящ" iOS.
ФБР настоява за „слухтящ“ iOS, който Apple да предостави по време на разследванията.

Наред с това, американецът изразява съмнението си, че в конфискувания iPhone 5c ФБР ще намери каквато и да е полезна информация. Нека не забравяме, че казусът се сдоби с едно много странно разкритие. Оказа се, че Apple ID паролата на смартфона е била сменена, след като устройството вече е било в ръцете на разследващите.

„Съпругата ми също разполагаше с iPhone, който тя така и не използва за лична кореспонденция”, допълва Кондокър с намекването, че е твърде вероятно терористът от Сан Бернардино да е правил същото.

Мнението му далеч не е първият път, в който някой изразява скептицизъм спрямо ефективността на предложената от ФБР мярка. Джаръд Бургуан, част от екипа, на който е било поверено разследването, също мисли по сходен начин.

Съпругата на Кондокър е била тежко ранена по време на терористичния акт, като три куршума са били изстреляни в тялото ѝ. Въпреки случилото се, той е непреклонен.

„Когато за пръв път чух, че Apple се противопоставя на искането на ФБР и съда, се ядосах. Мислех, че ще е поредната пречка пред разрешаването на случая”, продължава той в писмото си към съдия Пъм. „Но се поинтересувах от случая и осъзнах, че тук става дума за нещо много по-важно от един смартфон. Подкрепям Apple и решението, което са взели”.

Подкрепящите компанията от Купертино се множат – едва ли кой знае колко изненадващ факт, предвид деликатния прецедент, който искането на ФБР може да постави при евентуално прилагане на мярката.

Източник: Cult of Mac.

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.