imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тест: Новото Apple TV на фокус


Най-сетне, след повече от тригодишно чакане, вече има ново Apple TV. Веднага щом първите бройки пристигнаха в България, побързахме да го тестваме и да видим дали дългото чакане си е заслужавало.

От години се носеха слухове, че Apple готви сериозен ъпдейт на Apple TV. През септември, когато беше представено четвъртото поколение на малкия черен куб, се убедихме, че Apple наистина има големи планове за него.

Дизайн

По отношение на дизайна, новото Apple TV не се различава съществено от предшественика си. С лъскавите черни страни, матовата горна и долна част и заоблените си ръбове, Apple TV дава вид на продукт от най-високо качество, още от момента, в който го извадите от кутията. Разликата в дизайна с предишното поколение не е съществена, като новото Apple TV е “пораснало” на височина с малко повече от сантиметър, но е запазило останалите си “мерки” от 10 х 10 см. Все пак, едва ли ще имате проблем с намирането на място за малката черна кутия някъде около вашия телевизор.

Apple-TV-1

По отношение на портовете, новото Apple TV има 1.4-инчов HDMI конектор, стандартен Ethernet (а не по-бързия gigabit Ethernet), USB-C порт за сервиз и поддръжка, както и разбира се, конектор за захранващия кабел. От Apple са решили да спестят на новото Apple TV включването на оптичен аудио вход/изход, което може да не се хареса на някои от феновете с по-нестандартни системи за домашно аудио.

Хардуер

Apple-TV-7

Отвътре, промените в новото Apple TV са по-съществени отколкото отвън. A5 процесорът от предишното поколение отстъпва мястото си на 64-битов A8 чип, което е доста голям скок. Така новото Apple TV е значително по-бързо от старото и може да се справи с хардуерните изисквания на приложенията в tvOS App Store-а. Apple TV 4 поддържа Wi-Fi 802.11ac стандарта, което прави безжичната връзка с устройството супер бърза. По отношение на мястото за съхранение, Apple TV предлага две опции – 32 GB и 64 GB.

Софтуер

Apple-TV-2

Именно тук са най-големите промени. Новото Apple TV има собствена операционна система – tvOS. Ползването й силно наподобява работата с iOS – мобилната операционна система, с която всички сме свикнали. tvOS има собствен App Store, в който можем да намерим някои от познатите ни iOS приложения, както и такива, създадени специално за Apple TV. Навигирането из менютата е изключително лесно и интуитивно, трябват ви само няколко минути, за да свикнете, след което браузването из различните опции на вашето Apple TV ще се превърне в истинско удоволствие – най-вече благодарение на страхотното ново дистанционно.

Apple TV Remote

Apple-TV-3

Именно дистанционното успя да ни спечели като фенове на новото Apple TV. Предната му част е направена от лъскаво черно стъкло, на което личат отпечатъците от пръсти, и включва тъчпад, а гърбът му е от алуминий, който донякъде ни напомня на задната част на първия iPhone. Въпреки, че е по-тънко от последния модел iPhone, то приляга изключително удобно към ръката, а скоростта на тъчпада е точно такава, каквато трябва да бъде. С увереност можем да кажем, че дистанционното на Apple TV върши много по-добра работа от което и да било дистанционно на смарт телевизор, което сме пробвали.

Дистанционното за новото Apple TV, което получаваме в България е същото, като това в останалите европейски държави и САЩ. Apple TV Remote има акселерометър и жироскоп, което го прави изключително удобно за игри. То може да се превърне както в контролер за навигиране на вашия герой, така и в тенис ракета или волан.

Apple-TV-4

Дистанционното се зарежда с Lightning кабел, който е включен в пакета, а батерията може да издържи месеци с едно зареждане. Ние нямахме толкова време на разположение, но за четиридневния ни тест, тя не показа признаци на изтощение. Друго нещо, което харесахме в дистанционното, е че благодарение на неговия инфраред трансмитер, можем да контролираме силата на звука на телевизора директно от него, без да се налага да посягаме към друго дистанционно, докато гледаме филм или играем на своето Apple TV.

Поради формата на дистанционното на няколко пъти ни се случваше да го обръщаме наопаки (правилното насочване е тъчпадът да е отгоре), но това не е фатално, тъй като благодарение на Bluetooth 4.0 технологията накъдето и да насочите вашия Apple TV Remote, той ще изпълни вашата команда.

Приложенията

Една от най-големите иновации в новото Apple TV е свързана с появата на собствен App Store за него. Браузването в него силно наподобява на разглеждането на App Store през вашия iPhone или през iTunes. В App Store за Apple TV намерихме класациите на топ безплатните и платени приложения, познати ни от останалите версии на онлайн магазина за приложения на Apple. Не успяхме да открием обаче как можем да браузваме приложенията по категории.

Apple-TV-5

Хубавото е, че app-овете, които сте свалили или закупили на своя iPhone или iPad ще бъдат налични и на вашето Apple TV. Като цяло обаче, цените на приложенията в tvOS App Store-a са малко по-високи от тези в iOS.

За момента няма твърде много приложения, създадени специално за Apple TV, но броят им постоянно нараства. Цялостното ни впечатление, е, че в tvOS App Store може да не намерите точно това, което търсите, но със сигурност ще откриете нещо, което ще ви хареса.

Изпробвахме някои игри, познати ни от iOS като Asphalt 8, Crossy Road, Alto’s Adventure и Badland, поиграхме и тенис. Трябва да признаем, че игрите са много зарибяващи на Apple TV-то, а за това в голяма степен допринася и дистанционното. Ясно е, че заглавията в App Store не са насочени към хардкор геймърите, а по-скоро към хората, които са свикнали да разпускат с леки и ненатоварващи iOS игри.

Филми и музика

Apple-TV-6

iTunes Store предлага каталог, включващ разнообразие от многобройни класически и новоизлезли филми с високо качество на картината. Цените са приблизително колкото един билет за кино, а повечето от новите заглавия включват български субтитри. На който не му се плаща, може да пусне екрана на своя компютър да се показва на монитора на телевизора чрез Apple TV (при новото Apple TV AirPlay опцията е изключително бърза и въобще не “запецва”, както понякога ни се е случвало със старата “черна кутия”; единствено разглеждането на снимки през iCloud е малко бавно). Plex приложението, което превръща вашия компютър в сървър, пълен с филми и музика, също е много удобно в комбинация с новото Apple TV.

Apple-TV-8

Някои доставчици на видео съдържание като YouTube, Vimeo, RedBull TV, TED и Bloomberg TV вече имат своите приложения за Apple TV, но се очаква този списък непрекъснато да се разраства.

Siri

Вече ви съобщихме, че по принцип за момента търсенето със Siri е налично само в 8 държави, сред които, за съжаление не е България. Ако обаче настроите езика на вашето Apple TV на английски и мястото на Великобритания или САЩ, например, Siri търсенето става активно. Останахме много приятно изненадани от дигиталния асистент за Apple TV. С него можете много по-лесно да намирате желаните филми, както по заглавие, така и по жанр, година, актьор, режисьор. Дигиталният асистент успя да разбере почти всичко, за което го попитахме, въпреки балканското ни произношение. Siri не се затрудни да ни намери “Чарли и шоколадовата фабрика”, нито всички филми с Бенедикт Къмбърбач или Матю МакКонъхи. Е, когато споменахме Чуетел Еджиофор, Siri вече се затрудни, но едва ли можем да му се сърдим.

Заключение

В началото на тази статия попитахме дали дългото чакане на новото Apple TV си е заслужавало. Е, тук вече можем категорично да си отговорим: Определено ДА. Приложенията, удивителното дистанционно, бързият хардуер и богатите възможности за игри успяха бързо да ни превърнат във фенове на новото Apple TV. Може първоначалният каталог с приложения за Apple TV да не е прекалено богат, но броят им непрекъснато нараства. SIri за Apple TV пък представя изцяло нов, по-лесен начин за търсене на филми, който ни кара да бъдем още по-положително настроени към новата малка черна кутия на Apple. Открийте новото Apple TV в iStyle на цени от 355 лв. за 32 GB версията и 469 лв. за 64 GB модела.Screen Shot 2015-11-14 at 9.28.15 AM

[productcard „mgy52sp/a“]

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.