imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Тим Кук изкритикува ФБР след искането на институцията за специален iOS.

Тим Кук застана срещу ФБР в отворено писмо


Като най-скъпата компания в света, Apple има и известни отговорности – не само спрямо инвеститорите си, а спрямо многобройните си фенове. Немалко пъти сме ставали свидетели на скандали, свързани с технологични компании, след открития за недостатъчно добро опазване на личните данни на техните потребители. Днес Тим Кук доказа, че личната информация на ползващите Apple продукти е с най-висок приоритет за него и колегите му.

Отвореното писмо на Apple, насочено колкото до потребителите, толкова и до ФБР, обиколи интернет и предизвика истински фурор. Анализатори вече го определят като мащабен прецедент, който може да послужи за пример на водещите технологични компании по света.

Случаят, довел до отвореното писмо

Както може би си спомняте, на 2 декември миналата година, Саид Фарук и съпругата му откриха огън, убивайки 14 души и ранявайки 22 в Сан Бернардино, САЩ.  Разследванията по случая все още текат, като федерален съдия постанови, че Apple трябва да съдейства на ФБР изцяло.

Тим Кук и сигурността.
Тим Кук застана с ясна позиция, защитаваща личната информация на Apple потребителите.

В предвидените мерки се включва и даването на по-специален достъп до iPhone 5c, който Фарук е притежавал. И тук Тим Кук слага чертата.

„До този момент направихме всичко, което бе по силите ни – и според закона, за да помогнем на ФБР. Дори осигурихме наши инженери, които да посъветват службата как най-оптимално да подходят към разследването си. Но сега, американското правителство иска от нас нещо, с което не разполагаме – нещо, което смятаме за прекалено опасно, ако бъде създадено. Една „тайна вратичка“ към сигурността на iPhone”, изтъква той в отвореното писмо, публикувано на сайта на Apple.

Опасенията на Тим Кук и колегите му

Понятието „сигурност“ в технологичния свят е изключително крехка концепция. Искането на ФБР е прецедент, който рискува допълнително да разруши всякаква конфиденциалност, що се касае до потребителските данни. И това е повече от притеснително за Кук.

„Ако трябва да сме по-точни, ФБР иска от нас да направим нова версия на iOS, в която да заобиколим няколко изключително важни функции, касаещи се до сигурността на потребителите ни. След това, от нас се очаква да инсталираме тази версия на намерения iPhone [iPhone 5c на Фарук, бел. пр.]. В грешните ръце, така създаденият софтуер – който не съществува до момента, би имал потенциала да отключи всеки iPhone, притежаван от който и да е потребител“, са неговите съображения.

Тим Кук опазва iPhone кореспонденцията на потребителите на Apple.
Исканият от ФБР iOS ще навлезе в личната информация на потребителите по много параграфи – включително и камерата на iPhone.

Тим Кук допълва, че с оглед на сериозността на възникналия казус, потребителите на Apple са в пълното си право да са наясно с твърдата позиция на Купертино. Исканията на ФБР той определя като „смразяващи“. Причината е в това, че веднъж създаден, подобен код може да бъде репликиран и използван в безброй други случаи безконтролно, ако попадне в неподходящи ръце. Това важи както за комуникация като съобщения и имейли, така и за функции като камерата на iPhone, или пък микрофона на смартфона.

Главният изпълнителен директор на Apple закрива писмото с остра критика спрямо ФБР. Тим Кук споменава, че подобен ход е в разрез със свободите и правата, които американското правителство е длъжно да защитава ревностно.

Източник: Apple, MacRumors9to5 Mac. Заглавна снимка: Mashable.

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.