imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Тим Кук с интересно интерво за Apple продуктите пред Fortune.

Тим Кук за философията зад Apple продуктите и евентуалната Apple Car


Тим Кук може да е зает с отстояването на позицията си да се противопоставя на исканията на ФБР, но това далеч не e единственото му амплоа. Лидерът на Apple даде изключително интересно интервю за престижното списание Fortune. Това се случва броени дни, след като списанието избра Apple за най-уважаваната компания в света за девета поредна година.

Кук обсъжда наистина много теми, но може би най-интересни са размислите му относно текущото разделение на Apple продуктите и нашумелия „Проект Титан“ – познат още като Apple Car. Ето какво казва главният изпълнителен директор на компанията от Купертино.

Относно продуктовото портфолио на Apple в момента

Критиците нападнаха Apple за първото тримесечие, въпреки че продадохте 74 милиона iPhone и реализирахте 18 милиарда долара печалба. Каква е вашата реакция?

Доста съм умел в това да изолирам подобни шумотевици. Това, върху което се фокусирам, е:

Вършим ли правилните неща? Помним ли това, към което се стремим изначално? Наблягаме ли изцяло на правенето на най-добрите продукти, които помагат на хората да обогатят начина си на живот?

Ние правим всички тези неща. Хората обичат продуктите ни. Потребителите ни са щастливи. И това е нещото, което ни движи напред.

Тим Кук във фабрика на Foxconn за Apple продукти.

Със сигурност е имало време, когато Mac отговаряше за 75% от приходите на Apple. Така, както iPhone е сега. Какъв е оптималният подход към смесването на приходи от различните ви продукти?

Все пак Mac са отговаряли за 100% от приходите на компанията в едно вече отминало време. След това се е появил iPod и съотношението се променило. Затова моята гледна точка в момента е: нека правим най-добрите продукти. Този възглед води до продуктови комбинации от всякакъв вид. Резултатът? По света има милиард Apple устройства, благодарение на подобен тип мислене. Фокусирахме се върху желанията на нашите потребителите и все повече и повече добавяме услугите, които те искат.

Тайнствените думи на Тим Кук около „Проект Титан“

Говорите за автомобили в по-общ план, но все още не сте споменал нищо за нашумелия проект на Apple. В Wikipedia виждаме дълъг списък с експерти от авто индустрията, които вече са част от Apple? Защо не използвате случая и не кажете „Знаете ли какво? Всичко вече е положено и затова просто го правим“?

Ами… не, едва ли ще направя това. Хубавото нещо в съществуването ни тук и сега е, че сме любопитни хора. Разучаваме технологии и изучаваме продукти. И винаги, винаги мислим за начините, по които Apple може да произведе прекрасни продукти, които хората да обичат, и които да им помогнат по някакъв начин. Както знаете, не навлизаме в прекалено много категории. Редактираме доста. Говорим за много неща… и правим доста по-малко. Дискутираме много концепции, но прилагаме на практика малко от тях.

Смятате ли, че ще дойде време, когато автомобилен концерн ще направи кола за поръчител на договорен принцип?

Мисля, че нещо такова вече съществува и днес, но това не е моделът на индустрията. Този пазар не се е зародил така. Раждането му е много сходно на технологичната индустрия, в която Apple се намира. С други думи, хората са започнали да произвеждат своите продукти сами, а с времето е станало ясно, че специализирането е много по-добър ход от логистична гледна точка. Така че доста компании започват да следват този принцип, на различни нива – и може би,  по различни начини.

Значи все пак можете да си представите подобна ситуация в автомобилната индустрия?

Да, абсолютно. Не мисля, че има някаква причина, поради която подобно нещо да не може да бъде извършено.

Тим Кук и Apple Car - дали ще видим автомобил от Купертино?
Колаж: Samantha Lee/Business Insider.

Цялото интервю на Тим Кук в оригинал може да прочетете в списание Fortune.

Заглавна снимка: Fortune.

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.