Tim-Cook-10-cover

Тим Кук мисли да даде всичките си пари за благотворителност

#Новини
2015. 03. 29.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук разкри плановете си да дари по-голямата част от своето богатство за благотворителност преди да умре. Кук сподели също, че иска да развие “систематичен подход” към филантропията.

Кук, който наскоро бе посочен от Fortune за номер 1 в класацията на най-големите лидери в света, сподели, че след като плати за висшето образование на 10-годишния си племенник, ще се отдаде на благотворителност:

Човек иска да бъде камъчето в езерото, което да донесе вълната на промяната.

– заяви Кук в интервю за Fortune magazine. Мениджърът, чието богатство се оценява на около 785 млн. долара, следва стъпките на редица други водещи фигури в технологичния бранш като съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, главния изпълнителен директор на Tesla Motors Елън Мъск, ръководителят на Facebook Марк Цукерберг, бизнес магнатът Майкъл Блумбърг. Всички те са подписали “Giving pledge” (“Обетът за даване”) – инициатива, започната от Гейтс и Уорън Бъфет и имаща за цел да стимулира милиардерите да даряват поне половината от състоянието си за благотворителност.tim-cook-iphone-6

Този подход се различава от действията на Стив Джобс, който не демонстрираше показност при филантропските си акции, дарявайки пари анонимно или отказвайки да бъде споменат. Така той дари около 50 млн. долара на медицинския център в Станфорд, но за дарението се разбра едва след смъртта му.

Тим Кук все още не е обявил дали възнамерява да се присъедини към инициативата на Бил Гейтс и Уорън Бъфет или ще основе своя собствена фондация.

Източник: AppleInsider

Добави коментар