imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Топ 10 на най-важните кратки команди за Mac


Боравенето с кратки команди от клавиатурата, вместо с мишката, прави работата с вашия Mac много по-бърза и приятна. Ето топ 10 на най-важните кратки команди, които да ви улеснят, когато използвате вашия компютър.

Command-Q Това е командата за изход от приложението, което в момента използвате. Ако сте свикнали с Windows, където, когато затворите работния прозорец с “Х”-а в горния ляв ъгъл, излизате от приложението, ще видите, че в операционната система на Apple това не е така. Натискането на червената точка само затваря настоящия прозорец, а за да излезете от приложението трябва да използвате Command-Q или опцията Quit от менюто.

Command-W, Option- Command-W – С Command-W затваряте активния прозорец, а с Option- Command-W затваряте всички прозорци на активното приложение (или на Finder). Все пак да отбележим, за тези, които не са запознати, че Option бутонът е този, който се намира вляво от Command (на него обикновено пише “alt”).

Command-T – Тази кратка команда е изключително полезна при сърфиране в интернет, тъй като с нея отваряте нов раздел (подпрозорец) на вашия браузър. Можете да я използвате и във Finder за отваряне на нов раздел на отворения в момента прозорец. Ако пък искате да отворите даден линк от уеб страница в нов раздел, просто кликнете върху него, като натиснете едновременно бутона на мишката и Command.

408682299_640
Изображение: topexplainervideos.com

Command-Tab – С тази кратка команда можете да превключвате между отворените в момента приложения. Задръжте Command и натискайте Tab, за да отидете в приложението, което желаете.

Command-X, Command-C, Command-V – “Cut, Copy, Paste”, или както най-често се превеждат на български “Изрежи, Копирай, Постави” са кратките команди, които най-често се използват при текстообработка и създаване на текстов файл.

Command-F – Можете да използвате тази команда, както за да търсите в даден документ, така и във Finder или уеб страница в Safari.

Command-Shift-3, Command-Shift-4 – На много от нас ни се налага често да правим скрийншотове. В тези случаи тази команда идва на помощ. С Command-Shift-3 заснемате целия екран на вашия Мас, а с Command-Shift-4 правите скрийншот на избрана от вас част от екрана.

command-a-d-u
Изображение: Роб Льофебр

Command-Shift-А, Command-Shift-U, Command-Shift-D, Command-Shift-H – С тези команди можете да отидете съответно в Aplications, Utilities, Desktop и Home папките във Finder.

Command-Option-Esc – Използвайте тази кратка команда, ако някое от приложенията, с които работите, забие и трябва да излезете от него. Можете да излезете от такова приложение и задържайки с десен бутон неговата иконка в Dock.

Command-H, Command-Option-Н – Използвайте Command-Н, за да скриете приложението, което използвате в момента. С Command-Option-Н пък скривате всички останали приложения и можете да се фокусирате върху една единствена програма, с която работите.

Тези кракти команди могат на пръв поглед да ви се сторят много и трудни за овладяване, но, ако започнете да ги използвате, ще се чудите как ли сте се справяли без тях.

Източник: Cult of Mac

iPad 6 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.