imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Трябва ли да изключваме нашия Mac?


Когато спираме да работим с нашия компютър, имаме няколко опции какво да направим, преди да го оставим настрана – да го изключим, да се отпишем или да пуснем режима на сън.

Към горните начини можем да добавим и това, което правят повечето от нас, които разполагат с Mac лаптоп – просто да го затворим и да го оставим. Всеки от изброените методи има своите предимства и недостатъци. Тук ще ви разясним някои от тях.

Режим на сън (Sleep mode): Този режим се активира от Apple менюто (менюто с ябълката горе вляво на вашия екран) > Sleep, а също и когато затворите капака на вашия лаптоп. За средностатистическия Mac потребител, това е най-добрата опция. Недостатък е, че в sleep mode компютърът все пак използва малко количество захранване, което може да стопи батерията на по-старите Mac-ове. Ако вашият случай е такъв, можете да активирате режима на сън, като същевременно компютърът е включен в захранването.apple_menu_sleep_shutdown

Отписване: Изберете Apple менюто > Log Out. Основното предимство на това да се отпишете от вашия акаунт е свързано със сигурността – ще трябва да се впишете отново, преди да можете да използвате компютъра. Тази опция би била полезна, ако работите с вашия Mac на публични места, или пък имате твърде любопитни колеги. След като се отпишете от вашия акаунт, компютърът автоматично ще влезе в режим на сън.

Изключване: Изберете Apple менюто > Shut Down. Предимството на изключването на Mac-a е, че по този начин се изчистват системните temp, swap и cache файлове (ако сте редови потребител тези имена може би не ви говорят нищо, а и не ви трябва). Някои ъпдейти по системата се инсталират автоматично при стартиране, така че от време на време не е зле да правите Restart на вашия Mac. Недостатък е, че изключването и включването на компютъра отнема повече време в сравнение с вписването във вашия акаунт или излизането от режим на сън.

Много хора просто оставят компютъра си включен и отворен (ако става въпрос за лаптоп), така че той сам да влезе в режим на сън. В такъв случай е хубаво да отидете в System Preferences > Energy Saver и да се уверите, че в нито един от двата раздела (Battery и Power Adapter) настройката не е зададена на Never. Фабрично вашият Mac ”заспива” след 10 минути, но, ако искате в повечето случаи да оставяте компютъра сам да влезе в този режим, е препоръчително да намалите интервала на около 5 минути.os_x_battery_life

Присъдата: За повечето потребители, които използват своя Mac всекидневно, препоръчваме да активират режима на сън (или просто да затворят лаптопа си). Така компютърът ще използва малко захранване и ще бъде готов за употреба следващия път, когато се нуждаете от него.

Ако използвате своя Mac по-рядко (например само през уикендите), най-добрата опция за вас е изключването. По този начин чувствително ще удължите живота на батерията на лаптопа си.

Източник: Macworld.co.uk

iPhone SE prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.