fbikey3-746x419

Mетодът на ФБР за отключване на iPhone 5C не e приложим върху повечето устройства

#Новини
2016. 04. 08.

Преди около седмица ви споделихме успешен пример на ФБР за принудително отключване на iPhone 5C. Днес вече знаем, че този метод е изолиран и не може да бъде приложен с такъв успех при повечето модели мобилни устройства на Apple, най-вече при iPhone 5S, iPhone SE и всички представители на 6-та серия.

Това съобщи директорът на институцията Джеймс Коми в реч пред университета Кениън, но не даде подробна информация защо алтернативният метод не може да бъде приложен успешно върху по-новите модели устройства. От техническа гледна точка бихме могли да предположим, че този неуспех е свързан с така наречената “Secure Enclave” защита, която е вградена във всички нови процесорни чипове като А7, А8 и А9.

james-comey-fbi

Ето защо потребителите на iPhone 5S, iPhone SE и всички представители на 6-та серия, снабдени със “Secure Enclave”, могат да се радват на добре защитени лични данни.

Независимо, че методът за отключване е за устройства с по-стари процесорни чипове, ФБР няма да го направи публичен. Той ще бъде разкрит единствено пред законодателната власт, работеща по нов законопроект за криптиране. Или, както каза Джеймс Коми пред публика в университета Кениън: “ФБР много добре умее да пази тайни”.

Темата за защита на лични данни винаги ще бъде коментирана и от голямо значение за всеки потребител, а ние ще продължим да ви информираме за всяка любопитна промяна.

Източник: The Verge

Добави коментар