imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

ФБР използвали “професионални хакери” за отключването на iPhone 5c


Казусът с отключването на iPhone 5c на един от терористите, открили огън в Сан Бернардино на 2 декември 2015 г., официално приключи. Спекулациите относно метода, използван от ФБР за извличането на информацията от смартфона на Сайед Фарук, обаче продължават.

Досега основната версия беше, че за отключването на iPhone 5c главна роля е изиграла израелската компания Cellebrite, която и в предходни случаи е оказвала съдействие на американските власти. Последните данни на Washington Post обаче ни насочват към друг сценарий. Според изданието, за целта са използвани услугите на “професионални хакери”, като поне един от е квалифициран като “сив хакер”. В графата “сиви хакери” (“Grey hat”) влизат тези компютърни специалисти, чиито етични стандарти и мотивации са на границата между напълно алтруистични и изцяло злонамерени, без да клонят прекалено много към някоя от двете страни. Те не принадлежат нито към “белите”, нито към “черните” хакери, а са някъде по средата.

fbikey3-746x419-746x419Според The Washington Post, за отключването на iPhone 5c на Фарук е използван “специализиран хардуер”, позволяващ на ФБР да познае четирицифрената парола на смартфона от повече от 10 опита. Както знаем, ако въведем 10 пъти грешна парола при опита за отключване на iPhone, информацията на устройството ще бъде изтрита.

Преди да успеят да намерят това решение, от ФБР бяха поискали Apple да им предостави модифицирана версия на iOS, чрез която да бъдат елиминирани някои от функциите, свързани със сигурността на операционната система. Властите изискаха от компанията от Купертино софтуер, който да им позволи да заобиколят функцията за изтриване на информацията на смарфона след 10 неуспешни въвеждания на паролата, както и да елиминира нарастващите времеви интервали между възможните опити за въвеждане на паролата. Освен това, от ФБР изискваха да бъде намерен начин, по който да могат да въвеждат пароли в устройството електронно, вместо ръчно.

Шефът на ФБР Джеймс Коми
Шефът на ФБР Джеймс Коми

Американското правителство все още не е оповестило дали методът, използван за отключването на iPhone 5c, ще бъде споделен с Apple. Директорът на ФБР Джеймс Коми обаче каза, че методът не е приложим за повечето модели мобилни устройства на Apple, като в това число влизат всички смартфони на компанията, по-нови от iPhone 5s включително.

Източник: MacRumors, главна снимка: Getty Images, Drew Angerer

MBA vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.