imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Хакнаха Apple акаунтите на 225 000 jailbreak-нати iPhone-a


Jailbreak-ването на вашия iPhone е операция, която носи доста рискове със себе си и не е препоръчителна. Ето поредния аргумент в полза на това твърдение.

Да jailbreak-нете вашия iPhone означава да отключите файловата му система, за да модифицирате операционната му система, инсталирайки допълнителен системен софтуер. Казано на по-прост език, премахвате някои от защитите на вашето устройство, така че да можете да го персонализирате повече. Ако вашият iPhone е jailbreak-нат, можете да сваляте приложения от източници, различни от App Store. Там приложенията, за които по принцип се налага да плащате, може и да са безплатни, но носят и определени рискове. Знаем, че в App Store всички приложения са проверени и одобрени от Apple, поради което можем да разчитаме на тяхната сигурност. Всички приложения, свалени от алтернативни източници, могат да изложат нашия iPhone, iPad или iPod Touch на риск.

iPhone, заразен с KeyRaider; снимка: Palo Alto Networks
iPhone, заразен с KeyRaider; снимка: Palo Alto Networks

Според последни данни, публикувани от Re/Code, в една от най-големите по рода си кражби на информация, около 225 000 Apple акаунта са били откраднати чрез зловреден софтуер (malware), инсталиран именно на jailbreak-нати iPhone-и. Хакерите са се добрали до детайлите на потребителите, историята на техните покупки, номерата на устройствата им и други данни. Зловредният софтуер, KeyRaider, инсталиран от неоторизиран app store, е засегнал главно потребители, живеещи в Китай.

Ако вашият iPhone не е jailbreak-нат (или не сте инсталирали точно този софтуер), то тогава можете да се чувствате спокойни за сигурността на вашите данни.

Засегнати са само jailbreak-нати телефони, използващи алтернативни app store-ове, но това е една демонстрация защо още от отдавна сме против jailbreak-ването на устройствата и допускането на jailbreak-нати смартфони в корпоративна среда.

– заяви Крис Камехо от NTT Com Security.

Източник: Re/Code, Palo Alto Networks

iPad 6 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.