imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Шегаджии блокират телефоните на спешна помощ, използвайки Siri


Полицията от Риджайна, Канада, се е оказала в чудо, след като десетки граждани са задръстили телефонната линия на спешните служби. Това е станало не по какъв да е начин, ами чрез Siri – гласовият асистент на Apple.

По думите на представителите на реда, най-вероятната причина за случилото се е шега, организирана в рамките на социалните мрежи. Извършителите са избрали изминалия уикенд за провеждането ѝ в Риджайна, столицата на канадската провинция Саскачеван.

Само за неделя сутринта, регистрираните обаждания към спешна помощ са 114. Естествено, повечето от звънящите са затворили в момента, в който са се свързали с операторите.

Каква е ролята на Siri тук?

Шегобийците са разпространили слуха, че ще се случи нещо интересно, ако потребителите кажат „9/11” на Siri. Числата препращат към терористичните атаки от 11 септември 2001 година. От своя страна обаче, Siri възприема гласовото съобщение като команда да позвъни на 911, телефонът на спешните служби в Канада.

Полицията допълни, че със сигурност някои от позвънилите са нямали идея, че това ще се случи, затова и панически са затворили на оператора. Проблемът възниква в това, че местните служби са задължени да отговорят на всеки, който им е затворил. Идеята е да се уверят, че всичко е наред с гражданина и нещо не му е попречило да установи връзка с тях.

Нещо повече – не е изключение операторът да позвъни няколко пъти обратно с идеята да потвърди, че ситуацията е овладяна. Десетките регистрирани обаждания са задръстили линиите на спешните служби, като по този начин са възпрепятствали реално спешните обаждания.

Siri от време на време е обект на шеги от страна на потребителите, които измислят различни начини да се възползват от буквалното интерпретиране на гласовия асистент. В този случай обаче, шегобийците са рискували здравето на своите съграждани.

Източник: AppleInsider; заглавна снимка: Gizmodo.co.uk

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.