imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Ще купи ли Apple наистина GoPro?


През миналата седмица отново се появиха слухове, че GoPro ще бъде следващата голяма придобивка на Apple. Дали обаче тези твърдения имат реална почва?

Втори анализатор в рамките на 3 месеца прогнозира, че Apple са се прицелили в закупуването на най-известната и успешна компания, произвеждаща екшън камери – GoPro. Тези спекулации доведоха до скок от 16% в акциите на основаната и ръководена от Ник Уудман компания миналия четвъртък. Ние няма как да имаме вътрешна борсова информация относно плановете на Apple и GoPro, но можем да си зададем въпроса дали продуктите на GoPro биха се вписали в портфолиото на Apple. Според анализатора от FBR & Co. Дан Айвс придобиването на GoPro “би имало смисъл” за Apple, а камерите на компанията биха паснали “като дялан камък” към концепцията на Apple. През септември Гъс Ричардс от Northland Capital сподели, че GoPro “биха представлявали завладяваща цел за придобиване от Apple” от хардуерна, софтуерна и съдържателна гледна точка.

Ще прекарат ли Apple и GoPro зимата заедно?; снимка: AFP/Getty Images
Ще прекарат ли Apple и GoPro зимата заедно?; снимка: AFP/Getty Images

През последната година акциите на GoPro отбелязаха голям спад, като в момента се котират за около $18, което е значително по-малко от тяхното рекордно ниво, достигнато през октомври 2014 г. – $93.85. Въпреки, че днес инвеститорите в GoPro отрекоха спекулациите, че Apple смята да погълне специализираната в производството на екшън камери компания, слуховете продължават да витаят.

Знаем, че Apple рядко прави гръмки придобивки – разбира се, с изключение на закупуването на Beats през 2014 г., когато бяха платени $3 млрд. Обикновено от Купертино се насочват към по-малки компании, които разполагат с персонала или технологиите, съответстващи с плановете за бъдещите продукти на технологичния гигант. Тук ви показахме кои компании бяха придобити от Apple през 2015 г.

Знаем, че GoPro е най-реномираната компания в областта на екшън камерите, а освен това подготвя и свой собствен дрон – Karma, който трябва да се появи на пазара през 2016 г. Продуктите на GoPro вече са тясно интегрирани с iOS, а приложението на компанията има доста добри възможности. GoPro има и интереси в областта на виртуалната реалност, които може да съвпаднат с тези на Apple. Все пак, Apple едва ли ще остави Facebook с Oculus и Microsoft с HoloLens без алтернатива.

Oculus Rift; снимка: Wired
Oculus Rift; снимка: Wired

Предстои да разберем дали Apple наистина ще отправят предложение към GoPro и как ще реагира Ник Уудман. Бившият сърфист е известен и като човека с най-високата заплата (дневната му надница възлиза на “скромните” $780 000!). Може ли GoPro да се присъедини към краткия списък от вече утвърдени на пазара високопрофилни компании, придобити от Apple?

Така или иначе, вие вече можете да видите продуктите на GoPro и емблематичните HERO камери в магазин iSTYLE в Paradise Center.

Източник: MarketWatch

 

iPhone X vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.