imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

10 причини, които могат да забавят вашия Mac


Работата с бавен компютър е доста дразнещо изживяване. Ако вашият Mac показва признаци на забавяне, това не винаги означава, че непременно трябва да си купите нов. Ето няколко трика, които могат да накарат вашата машина да работи по-бързо.

Махнете безполезните анимации

useless-animations.jpgПретоварването на стара машина с излишни анимации (като автоматичното скриване и показване на дока) отнема ценни ресурси, които могат да бъдат насочени към изпълняването на някои по-важни задачи (като отваряне на програма). От System Preferences > Dock можете да изключите ненужните анимации, да махнете увеличаването на размера на дока или да смените ефекта, с който се минимизират прозорците.

Изключете ефекта на прозрачност

extra-load-on-the-graphics-processor-unit.jpgНякои по-стари машини (особено тези преди 2012 година) могат да се претоварят, когато вършат твърде много неща едновременно. OS X е пълна с анимации, а един начин да освободите своя Mac от малка част от тях е като отидете в Settings > Accessibility и отбележите Reduce transparency опцията. Това ще премахне ефекта на прозрачност на някои менюта и програми в OS X.

Изтрийте ненужните данни, които Safari пази

safari-being-bogged-down-by-web-dataБраузърът Safari може да съхранява страшно много информация, голяма част от която е ненужна. За да увеличите скоростта на своя браузър, отворете Safari менюто и изберете опцията Clear History and Website Data. Така ще загубите запаметените от приложението пароли за уеб сайтове и историята на вашето браузване, но ще се освободите от много системни файлове, които може да са забавяли Safari.

Нямате достатъчно RAM

Снимка: iFixit
Снимка: iFixit

Добавянето на RAM памет към вашия Mac е доста драстична мярка, към която е хубаво да прибягвате само в краен случай. Ако след като сте изпробвали всички останали възможности, вашият компютър продължи да бъде бавен, може да се наложи да увеличите неговата RAM памет.

Спрете някои ненужни процеси

unwanted-processes-using-up-central-processing-unit-resources.jpgАко отворите Activity Monitor (намиращ се в папката Applications > Utilities), ще можете да видите всички процеси, които се изпълняват в момента. От тук можете да спрете някои от ненужните процеси (като Chrome приложението, консумиращо доста от ресурсите на вашия компютър). Трябва да подходите внимателно, за да не спрете някои важен за вашия Mac процес, защото това може да доведе до доста неприятни последици.

Хард дискът ви може да бъде повреден

corrupted-hard-drivesМожете да проверите състоянието на вашия хард диск чрез Disk Utility приложението. Този инструмент може да сканира и да провери за проблеми хард диска на вашия Mac. Ако бъдат открити нередности, Disk Utility ще ви посъветва как да процедирате.

Рестартирайте вашия Mac

an-over-tired-mac.jpgАко не сте рестартирали с дни или седмици вашия компютър, това може да доведе до забавянето му, тъй като през това време са се натрупали много системни temp, swap и cache файлове. След като направите рестарт те ще бъдат изчистени, което може да направи вашия Mac по-бърз.

Инсталирайте последните версии на вашия софтуер

out-of-date-appsПо принцип не е препоръчително да използвате стари версии на приложенията и операционната система на вашия компютър. App Store за Mac, представен в OS X 10.6, ви дава възможност да проверите дали софтуерът, който ползвате, е актуален. От тук можете да ъпдейтнете вашата операционна система, както и някои приложения.

Изтрийте нежеланите приложения

unwanted-apps.jpgАко разполагате с по-стар Mac (особено такъв с традиционния въртящ се HDD, вместо с неподвижния SSD), е добре да изтривате ненужните приложения. Поради механиката на въртящите се дискове (глава за четене/запис търси постоянно информацията на диска, докато той се върти), ако вашият диск е претоварен с много информация, то времето за отварянето на дадено приложение може да се увеличи.

Махнете ненужните widget-и (джаджи)

unused-widgets.jpgWidget-ите могат незабелязано да консумират доста ресурси от вашия компютър, ако са оставени включени и работят в бекграунда. За да ги изключите или да премахнете ненужните от тях, отидете в панела с widget-и (като изберете Dashboard от вашия док) и натиснете минус на най-безполезните.

Източник: Business Insider

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.