imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

10-те най-неуспешни продукта в историята на Apple


Всички знаем, че Apple са известни със своите топ продукти като iPhone, iPod, iPad и Mac, донесли слава на компанията. Не всички неща пуснати от Apple на пазара обаче са били толкова успешни.

Тук ви предлагаме поглед върху 10 от продуктите на Apple, които се провалиха в опитите си да спечелят потребителите.

  1. Apple Newton

1433867123207Този предшественик на модерните таблети се появи през 1993 г. и беше на пазара чак до 1998 г. За тези 5 години Newton стана обект на доста подигравки, главно заради лошото разпознаване на ръкописните букви. “iPad-ът на 90-те” не успя ни най-малко да се доближи до успеха на своя наследник.

  1. Apple Pippin

PippinfrontPippin попада в класацията на 25-те най-лоши технологични продукта за всички времена. Тази топузеста конзола, проектирана от Apple и произвеждана от Bandai през 1995 г., не успя да се превърне в конкуренция на PlayStation, Nintendo и Sega, а дори напротив. С цена от $600, прогнозите бяха, че за първата година ще бъдат продадени 300 000 броя. Всъщност, за този период бяха купени едва между 12 и 14 хил. устройства.

  1. Apple QuickTake

quicktake005-780x448 Вече ви представихме тази странна цифрова камера, приличаща повече на бинокъл. Едва ли много от вас си я спомнят, просто защото тя се провали тотално в опита си да се наложи на пазара. Днес, малко повече от 20 години след излизането на QuickTake през 1994 г., Apple произвежда най-популярната цифрова камера за времето си – тази на iPhone.

  1. Macintosh TV

macintosh-tv-on-blackАко мислите, че новото Apple TV е страхотно, то предишните опити на компанията в тази насока се провалиха с гръм и трясък. Macintosh TV имаше 14-инчов Sony Trinitron CRT монитор и максимум 8 GB RAM. Цената от $2099 беше една от причините този продукт да изчезне бързо и безвъзвратно от рафтовете на магазините по-малко от година след появяването си през 1993 г.

  1. Macintosh Portable

the-apple-macintosh-portable-1989-1991Това нещо изглежда ли ви преносимо? Със тегло от 7.2 кг. Macintosh Portable трудно попада в графата на преносимите компютри, освен ако не сте изляли доста пот във фитнеса . Въпреки това, Apple научиха своя урок от този неуспешен експеримент и няколко години след провала на Macintosh Portable (1989 – 1991) пуснаха Powerbook 100, който напълно промени разбиранията за преносим компютър.

  1. Apple Lisa

4.0.1Apple Lisa правеше невероятни неща – това беше първият компютър, пуснат в свободна продажба, разполагащ с операционна система с графичен потребителски интерфейс и мишка. Малко хора обаче успяха да се докоснат до това достижение на науката. Цената му от $10 000 през 1983г. (равняващи се на 25 000 днешни долара) не само го нареди в нашата класация на най-скъпите Apple продукти, но и го обрече на провал.

  1. Юбилейният Mac за 20-годишнината на Apple

tam-apple-pop-up-museum-in-atlanta-1Вече сме ви показвали този компютър (тук и тук). Пуснат на пазара в лимитирани количества през 1997 година, този компютър, включващ две колони Bose и субуфер, струваше около $8000. Днес TAM, както е популярен този компютър, е по-скоро колекционерски продукт.

  1. Мишката, известна като “шайбата за хокей”

the-hockey-puck-mouse-1998-2000Тази кръгла мишка, която беше в продажба между 1998 г. и 2000 г., привлече вниманието на много потребители. Обаче не с хубаво. Кръглата й форма я правеше трудна за насочване в желаната посока, а малкият й размер я направи съвсем неизползваема.

  1. Power Mac G4 Cube

Apple-Macintosh-G4-Cube-with-diskТози иновативен компютър постла пътя за мощния Mac Pro. Самият G4, който имаше форма на куб, просъществува само година. Неговата висока цена, фактът, че в комплекта не се включваше монитор, както и някои производствени дефекти, доведоха до бързото му спиране от производство през 2001 г.

  1. Bluetooth слушалката на Apple

2008-15-1926-aПомните ли тази Bluetooth слушалка? Едва ли. Тя беше пусната на пазара заедно с първия iPhone през 2007 година, но се задържа на бял свят едва 2 години, въпреки че не изглежда никак лошо.

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.