3D-Touch-1

Ето как някои топ приложения за iPhone 6s използват 3D Touch

#Новини
2015. 12. 14.

Когато Apple представи 3D Touch технологията, тя бе описана като нещо, което ще революционизира начина, по който взаимодействаме със своя смартфон. Два месеца по-късно, нека видим как 3D Touch се вписва в някои от топ приложенията за iPhone.

Новата технология, разпознаваща силата на докосване на екрана на iPhone, наистина отваря много нови възможности, които да направят използването на смартфона още по-продуктивно, интуитивно и забавно. Но нека видим как разработчиците са успели да “вкарат” 3D Touch в своите приложения. Когато ви представихме топ приложенията за 2015 година, споменахме отличниците в категориите “Най-добро приложение за iPhone 6s” и “Най-добра игра за iPhone 6s”. Това бяха съответно Instagram и Warhammer 40,000: Freeblade, които успяха много бързо да се възползват от 3D Touch технологията. Ето как.

Instagram

Screen Shot 2015-12-14 at 12.34.39 PMВ Instagram можете да надниквате в снимки и профили без да се налага да ги отваряте. На пръв поглед това ви спестява само няколко секунди, но всъщност прави работата с приложението много по-удобна.

Warhammer 40,000: Freeblade

screen1334x13343D Touch технологията може да допринесе много към iOS игрите. В Warhammer 40,000: Freeblade колкото по-силно натискате екрана, толкова по-мощно оръжие използвате срещу “лошите”.

Нека видим как се използва 3D Touch технологията и в някои други популярни приложения. Редица app-ове, като Facebook, Snapchat, Waze, LinkedIn, Google Drive, Periscope и др., използват 3D Touch единствено за задаване на кратки команди, показващи се при силно натискане върху иконката на приложението.

Skype

screen322x572-8-sideSkype се възползва от Peek and Pop опцията на iPhone 6s. Можете да “надзъртате” в скорошните си разговори, във видеа, както и в локации, снимки, контакти и уеб страници, изпратени ви на съобщение. Като цяло 3D Touch не променя особено много Skype, но добавя някои полезни опции, които можете да ползвате от време на време.

WhatsApp

screen322x572-sideСъщо като Skype, WhatsApp ви позволява да надниквате в разговорите си, както и в снимки, видеа, локации, контакти и уеб връзки, без да ги отваряте.

Fantastical 2

screen322x572-3-sideПопулярното календарно приложение ви позволява бързо и лесно да надзъртате в събития и reminder-и.

Evernote

screen322x572-másolat-3-sideМожете да надниквате в повечето скорошни бележки и връзките и локациите в тях.

Wunderlist

screen322x572-5-sideПозволява ви да отправите бърз поглед върху отделните неща, фигуриращи във вашите списъци със задачи, без да ги отваряте поотделно, както и да задавате или променяте reminder-и.

Както виждаме, в повечето от тези приложения 3D Touch технологията не е внесла някаква революция, която да предизвика възторг. Все пак, нека дадем на разработчиците още малко време, за да могат да я интегрират по-дълбоко в своите приложения – би било интересно да можем да използваме Peek and Pop във Facebook, например. Но нека видим и някои приложения, които използват 3D Touch по доста смислен и интересен начин. Вече споменахме Warhammer 40,000: Freeblade и Instagram. Ето още няколко примера.

Pixelmator

screen640x640Ако рисувате на вашия iPhone 6s с Pixelmator, в зависимост от това колко силно натискате екрана, можете да регулирате дебелината на линията. Логиката е ясна: по-силен натиск – по-дебела линия. Очакваме в близко бъдеще почти всички приложения, където можете да рисувате и чертаете, да възприемат тази концепция.

Bumpn

screen568x568-sideBumpn е сравнително нов app за споделяне на снимки и видеа. Тук, колкото по-голям натиск приложите върху екрана на вашия iPhone 6s, толкова повече сърца добавяте към снимките си.

Flickr

screen322x572-2-sideКогато надзъртате в снимка от вашата фото галерия, можете да скролвате, така че да надзърнете и в още снимки, без да излизате от Peek and Pop режима. Това е доста удобно и би било хубаво в бъдеще да бъде налично и на повече места – например във фабричното Photos приложение.

Като цяло можем да кажем, че 3D Touch все още не е оставила някакъв сериозен отпечатък върху повечето iOS приложения, но очакваме в бъдеще да го направи. Тази технология дава доста нови възможности, които биха могат да бъдат особено вълнуващи, най-вече при мобилните игри.

Източник: The Verge

Добави коментар