imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Ето как някои топ приложения за iPhone 6s използват 3D Touch


Когато Apple представи 3D Touch технологията, тя бе описана като нещо, което ще революционизира начина, по който взаимодействаме със своя смартфон. Два месеца по-късно, нека видим как 3D Touch се вписва в някои от топ приложенията за iPhone.

Новата технология, разпознаваща силата на докосване на екрана на iPhone, наистина отваря много нови възможности, които да направят използването на смартфона още по-продуктивно, интуитивно и забавно. Но нека видим как разработчиците са успели да “вкарат” 3D Touch в своите приложения. Когато ви представихме топ приложенията за 2015 година, споменахме отличниците в категориите “Най-добро приложение за iPhone 6s” и “Най-добра игра за iPhone 6s”. Това бяха съответно Instagram и Warhammer 40,000: Freeblade, които успяха много бързо да се възползват от 3D Touch технологията. Ето как.

Instagram

Screen Shot 2015-12-14 at 12.34.39 PMВ Instagram можете да надниквате в снимки и профили без да се налага да ги отваряте. На пръв поглед това ви спестява само няколко секунди, но всъщност прави работата с приложението много по-удобна.

Warhammer 40,000: Freeblade

screen1334x13343D Touch технологията може да допринесе много към iOS игрите. В Warhammer 40,000: Freeblade колкото по-силно натискате екрана, толкова по-мощно оръжие използвате срещу “лошите”.

Нека видим как се използва 3D Touch технологията и в някои други популярни приложения. Редица app-ове, като Facebook, Snapchat, Waze, LinkedIn, Google Drive, Periscope и др., използват 3D Touch единствено за задаване на кратки команди, показващи се при силно натискане върху иконката на приложението.

Skype

screen322x572-8-sideSkype се възползва от Peek and Pop опцията на iPhone 6s. Можете да “надзъртате” в скорошните си разговори, във видеа, както и в локации, снимки, контакти и уеб страници, изпратени ви на съобщение. Като цяло 3D Touch не променя особено много Skype, но добавя някои полезни опции, които можете да ползвате от време на време.

WhatsApp

screen322x572-sideСъщо като Skype, WhatsApp ви позволява да надниквате в разговорите си, както и в снимки, видеа, локации, контакти и уеб връзки, без да ги отваряте.

Fantastical 2

screen322x572-3-sideПопулярното календарно приложение ви позволява бързо и лесно да надзъртате в събития и reminder-и.

Evernote

screen322x572-másolat-3-sideМожете да надниквате в повечето скорошни бележки и връзките и локациите в тях.

Wunderlist

screen322x572-5-sideПозволява ви да отправите бърз поглед върху отделните неща, фигуриращи във вашите списъци със задачи, без да ги отваряте поотделно, както и да задавате или променяте reminder-и.

Както виждаме, в повечето от тези приложения 3D Touch технологията не е внесла някаква революция, която да предизвика възторг. Все пак, нека дадем на разработчиците още малко време, за да могат да я интегрират по-дълбоко в своите приложения – би било интересно да можем да използваме Peek and Pop във Facebook, например. Но нека видим и някои приложения, които използват 3D Touch по доста смислен и интересен начин. Вече споменахме Warhammer 40,000: Freeblade и Instagram. Ето още няколко примера.

Pixelmator

screen640x640Ако рисувате на вашия iPhone 6s с Pixelmator, в зависимост от това колко силно натискате екрана, можете да регулирате дебелината на линията. Логиката е ясна: по-силен натиск – по-дебела линия. Очакваме в близко бъдеще почти всички приложения, където можете да рисувате и чертаете, да възприемат тази концепция.

Bumpn

screen568x568-sideBumpn е сравнително нов app за споделяне на снимки и видеа. Тук, колкото по-голям натиск приложите върху екрана на вашия iPhone 6s, толкова повече сърца добавяте към снимките си.

Flickr

screen322x572-2-sideКогато надзъртате в снимка от вашата фото галерия, можете да скролвате, така че да надзърнете и в още снимки, без да излизате от Peek and Pop режима. Това е доста удобно и би било хубаво в бъдеще да бъде налично и на повече места – например във фабричното Photos приложение.

Като цяло можем да кажем, че 3D Touch все още не е оставила някакъв сериозен отпечатък върху повечето iOS приложения, но очакваме в бъдеще да го направи. Тази технология дава доста нови възможности, които биха могат да бъдат особено вълнуващи, най-вече при мобилните игри.

Източник: The Verge

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.