imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

5 неща, които не знаете, че вашият iPhone може


Колкото и добре да познавате вашия смартфон, вие използвате само малка част от включените в него функционалности. Предлагаме на вашето внимание 5 неща, които iPhone може да прави, но по-голямата част от потребителите не са запознати с тях.

1. Използвайте копче от телефона, за да направите снимка с камерата

Това е много елементарна, но същевременно доста удобна функция, която обаче остава скрита за голяма част от притежателите на iPhone.

В Camera приложението не е необходимо да си изкривявате ръцете, за да натиснете бутона на екрана, с който да направите снимка. Вместо това можете да натиснете някой от бутоните за увеличаване или намаляване на звука, намиращи се отстрани на iPhone-а. Така движението в ръцете е по-малко, което води до по-добри снимки.

2. Вижте къде сте били

Знаете ли, че, освен ако не сте деактивирали тази функция, вашият iPhone следи къде ходите и съхранява информация за местата, които посещавате. Тези данни в последствие се използват, за да получите по-точно персонализирана информация, като например информация за трафика.

Ако искате да видите кои места сте посещавали често в последно време, можете да отидете в Settings > Privacy > Location Services > System Services > Frequent Locations. Ако пък не желаете да споделяте толкова информация с Apple, винаги можете да изключите функцията от същото място.

3. Помогнете на Siri да произнася правилно имената

Siri може да е полезен в някои случаи, но когато се стигне до произнасяне на български имена, той не се справя много добре. Следващият път, в който си чуете името с грешно произношение, кажете: “You didn’t pronounce my name correctly”. После Siri ще ви попита за вярното произношение.Siri-1-746x419

4. Контролирайте iPhone-a си с жестове с глава

Много малко хора знаят, че е възможно да контролирате вашия iPhone с прости жестове с глава. Как става това:

Отворете Settings > Accessibility > Switch Control

Изберете Switches, за да добавите нова команда. Можете, например, ако поместите главата си наляво, да пуснете Siri. Това става като изберете за източник Camera, после Left Head Movement и под System изберете Siri. След това се върнете в предното меню и включете опцията Switch Control. Ще видите сини правоъгълници по екрана на iPhone-a. Разклатете главата си наляво и ще включите Siri.

Трябва би малко време за да свикнете с действието на тази функция, но можете да откриете, че тя би могла да бъде полезна не само за потребителите с увреждания.

5. Блокирайте номера и досадни кореспонденции

Получавате досадни спам sms-и с реклами на неща, от които нямате нужда или пък някой ви притеснява с многобройни съобщения? Ето как можете да сложите край на това:

Отворете sms разговора с въпросния потребител. Изберете Details горе вдясно, след това натиснете върху символа i, намиращ се до телефонния му номер и и изберете Block this caller.

Ако пък искате просто да не бъдете притеснявани от дадена кореспонденция без да блокирате напълно контакта, с когото комуникирате, изберете Details горе вдясно на чата и активирайте опцията Do not Disturb.

Източник: BGR

iPhone Xs pre-order article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.