imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

6 неща за Apple, които едва ли сте чували


На 1 април Apple навърши 39 години. В тази връзка ви представяме някои малко известни факти около компанията, която в момента се радва на най-успешния период в своята история.

  1. Apple има трима съоснователи

Повечето хора мислят, че Apple е основан от Стив Джобс и Стив Возняк, но всъщност има и трети съдружник, който се казва Рон Уейн. Уейн, който се познава със Стив Джобс от съвместната им работа в Atari, е включен в новото начинание, тъй като той е малко по-възрастен от двамата си бизнес-партньори. Като такъв, той е по-запознат с цялата документация, която трябва да бъде подавана при стартирането и развиването на нов бизнес. Уейн първоначално получава дял от 10 % в Apple, но го продава само две седмици след това.

  1. Apple започва да разработва iPad, но се появява първо iPhone

Въпреки, че iPhone се появява няколко години преди iPad, се оказва, че смартфонът на Apple е плод на работата на инженерите в компанията, които в продължение на години разработват… таблет. В интервю от 2010 година пред All Things D, Стив Джобс споделя, че е имал сериозни намерения за разработването на таблет доста преди Apple да си помисли да стъпи на пазара на мобилни телефони.

Казвам ви. Първо започнахме с таблет. Имах идеята за стъклен дисплей, мултитъч дисплей, на който да може да се пише. Попитах нашите хора за идеята. 6 месеца по-късно те ми показаха удивителен дисплей. Дадох го на един от нашите брилянтни служители, отговарящ за потребителския интерфейс. Той направи възможно скролването по инерция и някои други функции, а аз си помислих “О, Боже, с това можем да направим телефон”, оставихме таблета настрана и започнахме да работим върху телефона.

  1. Първият компютър на Apple е струвал $666.66apple-1-666

Apple I, първият компютър на Apple, е пуснат в продажба през юли 1976 година на „дяволската“ цена от 666 долара и 66 цента.

  1. Лаптопите на Apple първи включват тракпад и вграден Ethernetpowerbook-540c

Днес, всички съвременни лаптопи имат тракпад. В началото на 90-те обаче не беше така – тогава повечето преносими компютри бяха оборудвани с неудобни топки, имащи функцията на тракпад, които стърчаха над клавиатурата. С представянето на Apple PowerBook 500 серията през 1994 година обаче всичко това се промени. PowerBook 500 беше първият лаптоп с включен тракпад, а същевременно и първият такъв, поддържащ вграден Ethernet.

  1. Apple има свои магазини във всички щати на САЩ, с изключение на 6

Някои американски щати имат голям брой магазини на Apple – в Калифорния, например, има над 50 такива. Други щати, обаче, нямат нито един. Тези, лишени от Apple присъствие щати, са Западна Вирджиния, Уайоминг, Северна и Южна Дакота, Вермонт и Монтана.

  1. Джони Айв е имал мустак

Джони Айв не винаги е бил гладко избръснатият дизайнер, когото познаваме днес. Ето едно сравнение тип “преди и след” (Джони през 1999 година и Джони сега).Screen Shot 2015-04-03 at 4.02.27 PM

Източник: BGR

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.