imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

9 удобни и полезни функции в OS X El Capitan


Както вече ви съобщихме, на 30 септември Apple пусна последната версия на своята десктоп операционна система – OS X El Capitan. Ето няколко нови трика, които открихме в нея.

Безплатният ъпдейт на операционната система за Apple компютрите ще направи вашата машина по-бърза и ще намали времето за отваряне и превключване между приложенията. Внесени са подобрения и в някои от предварително инсталираните app-ове – Safari, Notes, Mail и др. Ето някои от доста удобните функции на OS X El Capitan.

  1. Split View

splitview-macИзползването на две приложения едно до друго вече е много лесно. Не е необходимо ръчно да променяте размера на прозорците, така че да се поберат на екрана. Просто задръжте върху зеления бутон на даден прозорец и го издърпайте. Можете да активирате Split View и от Mission Control, ако издърпате две приложения в един и същ прозорец.

  1. Нова опция за навигиране

Прокарайте три пръста нагоре по тракпада на вашия Mac, за да покажете всички отворени прозорци на приложенията, които в момента са активни.

  1. Намерете лесно курсора

giphyТази малка, но удобна нова функция ви позволява лесно да откриете курсора на вашия екран, особено ако не сте поглеждали продължително време към монитора. Просто движете бързо пръстите си по тракпада и курсорът ще стане по-голям, за да можете по-лесно да видите къде се намира.

  1. Подобрен Spotlight

Spotlight вече може да търси в повече източници и да разбира по-добре какво искате да намерите. Така можете да напишете в Spotlight полето “Weather in New York” и ще видите времето в Ню Йорк или да потърсите някое Youtube видео.

  1. Изтрийте даден мейл само с един жест

mail-gestures-780x462Също както в Mail приложението за iOS, и в OS X El Capitan можете да изтриете нежеланата поща като прокарате два пръста върху тракпада, докато сте избрали даден имейл.

  1. Подобрен Notes

Notes приложението в OS X El Capitan също ще прилича на своята версия за iOS 9. Вече ще можете да добавяте снимки, карти, рисунки, списъци и много други неща към вашите бележки.

  1. Спрете звука на даден раздел в Safari

mute-tab-safariВече ще можете да спирате звука само на определени раздели в Safari без да се налага да изключвате звука на целия компютър. Така ще можете лесно да заглушите някои досадни уеб сайтове, които пускат музика без вие да го желаете.

  1. Скрийте горното меню

За да получите повече работно пространство, можете да настроите от System Preferences горното меню, така че да се показва само, когато закарате вашия курсор в горната част на екрана на вашия компютър.

  1. Изтрийте перманентно ненужните файлове с едно натискане

Вече можете директно да изтриете даден файл перманентно, без да се налага първо да го изхвърляте в Кошчето. Натиснете Option-Cmd-Delete, за да направите това или изберете опцията за перманентно изтриване от File менюто.

Източник: Cult of Mac

Beoplay Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.