imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple планира аудио стрийминг с висока резолюция?


Според информациите, идващи от провелия се през преди седмица Portable Audio Festival в Токио, Apple се готви да през 2016 г. да започне стрийминг на аудио с висока резолюция – до 96kHz/24bit.

Lightning конекторът и iOS 9 са съвместими с до 192kHz/24bit-ово аудио, което означава, че на теория тези слухове са възможни. Нека припомним, че в края на ноември същото японско издание Mac Otakara съобщи, че Apple се готви да изостави стандартния 3.5 мм аудио жак в iPhone 7 и да премине към използването на Lightning порта за свързване на слушалки. Ние все още не сме напълно убедени, че това ще се случи, както и дали наистина е толкова необходимо следващият iPhone да бъде още по-тънък от iPhone 6s.

На пазара вече има някои слушалки с Lightning конектор, но не са особено популярни поради факта, че са съвместими с малък брой устройства. От Mac Otakara обаче предполагат, че такъв тип слушалки ще започнат да се произвеждат повече за в бъдеще, а някои аудио компании вече разработват и свои собствени Lightning кабели в очакване на следващата крачка на Apple.

Слушалките Philips Fidelio NC1 се свързват с iPhone през Lightning порта; снимка: Digital Trends
Слушалките Philips Fidelio NC1 се свързват с iPhone през Lightning порта; снимка: Digital Trends

Отдавна се носят слухове, че Apple се подготвя да добави по-висококачествени аудио формати за сваляне от iTunes Store и стрийминг от Apple Music. Още преди година и половина музикалният блогър Робърт Хътън изрази мнение, че Apple работи върху аудио с висока резолюция за iTunes Store, а Mac Otakara бяха на сходна позиция. През 2012 г. пък Нийл Йънг сподели, че е обсъждал със Стив Джобс възможностите за подобряване на качеството на аудио съдържанието на iTunes Store. В крайна сметка обаче музикантът тръгна да работи самостоятелно в тази посока, пускайки PonoPlayer в началото на 2014 г.

Източник: MacRumors

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.