imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple ентусиаст подкара Mac OS 6.0.1 (1988 г.) на iPad Air 2


Ретро моментите обичайно събуждат известна доза сантименталност у всеки един от нас. Това важи двойно за феновете на Apple – дори и да имате най-последния iPhone или iPad, връщането назад в историята на компанията сгрява сърцето.

Явно YouTube потребителят Hacking Jules се е чувствал точно така, за да успее да намери начин да подкара Mac OS 7.5.5 (пуснат през 1996 година) на своя нов iPad Air 2. След това фенът се връща още по-назад в историята на Apple, буутвайки Mac OS 6.0.1 от 1988 година. 

Разликата между технологичните поколения не пречи на Hacking Jules да съчетае двата Apple продукта. Mac OS 7.5.5 има нужда от почти две минути, за да тръгне на iPad Air 2. Същевременно обаче, резултатът е впечатляващ – особено за любителите на ретро усещанията.

Mac OS 7.5.5

За да осъществи почти немислимото, Hacking Jules използва DosBox емулатор, DosPad, след което прибягва до vMac (друг тип емулатор, който датира чак от 1999 година).

Още по-особено е усещането в момента, в който Apple фенът хаква древния Mac OS 6.0.1 с неговата 512х342 резолюция. 28 години по-късно, Apple феновете могат да се докоснат до възхитителна гледка като тази:

Игра на Mac OS 6.0.1

Ето го и клипa на Hacking Jules, в който той се заиграва с iPad Air 2 и възможността да обедини последните иновации на Apple с късчета Mac OS история:

Говорейки за ретро моменти, припомняме, че аукционната къща Christie пусна на търг един от първите Apple компютри през октомври миналата година. От Apple I са останали едва около 50 бройки, и всяка една от тях е сглобявана ръчно от Стив Джобс и Стив Возняк.

Източник: CultOfMac

beats promo

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.