imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple изненада със солидна iOS 9.3 бета. Ето най-важното от нея


След излизането на iOS 9.2 през декември миналата година, погледите на всички бяха насочени към бета тестването на iOS 9.2.1. Ето обаче, че Apple успя да сюрпризира всички с неочаквано обявление на iOS 9.3 бета версия. Нещо повече: немалко от нововъведенията тук са доста значими.

Образование, изведено на преден план

Безспорно най-големият фокус на iOS 9.3 пада върху образованието. Дотолкова, че на официалния сайт на Apple е активна цяла отделна страница за академичните промени в iOS.

Новата версия iOS ще добави функцията за споделяне на iPad (Shared iPad). Чрез нея учениците ще могат да се вписват в който и да е iPad с пълен достъп до всичките си приложения, книги и документи. Интуитивният алгоритъм ще запомня докъде точно са стигнали преди, независимо дали са използвали същия Apple таблет преди това. Photo ID пък ще показва снимката на текущо ползващия го ученик, за да се избегнат недоразумения в класната стая.

iOS 9.3

Още по-важно обаче е Classroom приложението, предвидено за учители. То ще позволява на педагозите да контролират всички налични iPad-и в класната стая. Така те ще могат да извършват действия като „глобално“ отваряне на специфично положение. Чрез Screen View функцията пък, учителите ще могат да отворят таблета на определен ученик, за да прегледат как точно напредва той с ученето в реално време.

Добавена е и функцията Apple School Manager, която е сборна точка за педагозите. Тук те ще могат да съставят курсове и учебни програми, купуват учебници и приложения, проследяват единични iPad устройства и други полезни операции.

iOS 9.3

Администраторите в академичните институции пък ще бъдат улеснени от Managed Apple IDs функцията. Тя ще им позволи по-леко управление на пароли и потребителски имена, опцията за създаване на множество Apple IDs наведнъж и залагане на потребителски роли и компетенции по интуитивен начин.

Дългоочакваният нощен режим

Открай време нощният режим за мобилните Apple устройства е доста дискутирана тема. iOS 9.3 ще ни зарадва с нощен режим (наименуван Night Shift). Той ще важи за iPhone, iPad и iPod touch устройства с инсталираната нова версия на iOS.

Устройството ще използва комбинация от засичане на реалното време на деня и особености на местонахождението на потребителите. Калкулирайки момента на стъмване, iOS 9.3 ще смекчава цветовата гама, за да минимизира вредната синя светлина. С настъпването на сутринта, екранът ще се върне към обичайната си дневна цветова гама.

iOS 9.3 нощен режим

Един още по-добър 3D Touch

С излизането си, 3D Touch функцията предизвика фурор, но от Apple явно са твърде решени да разширят приложението ѝ. iOS 9.3 ще позволи поддръжката на 3D Touch от различни елементи от iOS екосистемата – от Compass, през Health, iTunes Store или Weather. В списъка са включени и Quick Action шорткътите.

iOS 9.3 Quick Action

Подобрения в Notes и News

Приложението Notes се радва на повишена сигурност и по-интуитивно управление. iOS 9.3 ще позволи на потребителите да криптират своите записки в Notes с Touch ID, или пък специална парола за приложението. Пълният списък със записки ще може да бъде сортиран по азбучен ред, дата на създаване на текста, или дата на неговото променяне.

iOS 9.3 Notes приложение

News получава козметично ошлайфане с поддържане на „пейзажен“ режим (landscape mode). Използващите приложението освен това ще могат и да персонализират по-свободно съдържанието му.

Интересна функция за Apple Watch

Любопитно iOS 9.3 нововъведение е възможността за синхронизиране на няколко Apple Watch устройства с един-единствен iPhone. Функцията е по-скоро насочена за програмистите, решили да провеждат тестове на различни Watch OS приложения.

iOS 9.3 и Apple Watch поддръжка

Ще бъде интересно да видим какви други приложения ще бъдат намерени на тази безспорно иновативна хрумка от страна на Apple. Все пак Apple Watch се оформя като един от най-хитовите продукти на компанията от Купертино и разпространението на смартчасовника ще се разраства.

Все още няма обявена дата за официалното излизане на iOS 9.3. Желаещите да го тестват могат да направят това, регистрирайки се в програмата за бета тестване на iOS.

Източници: Forbes, Apple Insider; Изображения: iDownloadBlog

iPhone SE buy back article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.