imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple и Samsung подготвят стандартизирана “e-SIM” карта


Apple и Samsung са в напреднала фаза на преговори с някои от най-големите мобилни оператори в света, за нов “е-SIM” стандарт при SIM картите. Научете повече тук.

Financial Times съобщава, че се очаква в скоро време GSMA (организацията, обединяваща мобилните оператори) да представи новия “е-SIM” стандарт, който да замени досегашните SIM карти. Това ще промени съществено начина, по който клиентите плащат и избират предоставените им услуги.

Електронните SIM карти ще бъдат вградени в смартфона и потребителят няма да може да ги изважда. Те ще позволяват на клиента да избира тарифния си план директно от своето устройство. По този начин преминаването от един мобилен оператор на друг, ще бъде много по-лесно.

Зад проекта, освен Apple и Samsung, застават и компании като Vodafone, Orange, AT&T, Deutsche Telekom, Telefonica и др. Техническите детайли около “e-SIM” все още са в процес на договаряне, но надеждите са, че през 2016 година, новият стандарт ще се появи на бял свят.

С помощта на повечето от операторите, плановете са да приключим с техническата архитектура, която ще бъде необходима за разработването на цялостно решение за дистанционна SIM карта, като очакваме доставките да започнат от 2016 година.

Това означава, че няма да видим новата SIM карта в следващото поколение “iPhone 6s”, но е вероятно тя да бъде налична за iPhone 7.

Apple SIM
Apple SIM

Apple, от своя страна, имат подобна идея още от преди известно време. С анонсирането на iPad Air 2, компанията от Купертино въведе собствена SIM карта – Apple SIM. Apple SIM е стандартна, физическа SIM карта, но тя позвлява на потребителите да избират пакета от услуги, който ползват. Картата е налична само при определени доставчици в някои страни, но не и България.

Напредналите преговори за стандартизираната SIM карта не означават непременно, че от следващата година ще можем да избираме и да сменяме своя оператор с натискането на няколко опции от менютата на нашия iPhone. Все пак, обаче, фактът, че се правят стъпки в тази посока, а зад проекта са гиганти като Apple и Samsung, ни кара да вярваме, че и този момент скоро може да дойде.

Източник: AppleInsider, главна снимка: iFixit

iPhone 8 prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.