imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple пуска мобилни разплащания между физически лица през 2016 г.


Според Wall Street Journal, Apple е в напреднала фаза на преговори за пускане на услуга за мобилни разплащания, подобна на Apple Pay, но насочена към прехвърляне на пари между членове на семейството и приятели.

Според публикацията в Wall Street Journal, Apple преговаря с няколко американски банки, сред които Chase, Capital One, Wells Fargo и U.S. Bank, но детайлите все още не са доуточнени. Очаква се новата услуга да бъде позиционирана като разширение на Apple Pay и да позволява на хората да изпращат пари помежду си. Тя ще бъде нещо като AirDrop, но за мобилни разплащания.

снимка: Bloomberg
снимка: Bloomberg

Така Apple Pay ще се изправи срещу други сравнително популярни на Запад услуги за изпращане на пари на приятели, като Venmo на PayPal и Square Cash. Facebook Messenger също предлага тази услуга в САЩ, а дори и през Gmail могат да се изпращат финансови средства, но отново само в САЩ и Великобритания.

Все още не ясно точно как ще функционира новата услуга на Apple, нито как ще печели от нея компанията от Купертино. Според източник, запознат с хода на преговорите, Apple не възнамерява да събира такси от банките, участващи в услугата за разплащане между физически лица. Това се различава от метода на функциониране на Apple Pay, където банките плащат на Apple за всяка транзакция, осъществена през платформата.

Мобилна транзакция през Venmo; снимка: AP
Мобилна транзакция през Venmo; снимка: AP

По-рано през годината Apple получи патент за мобилни разплащания между физически лица, така че явно от Купертино отдавна замислят този свой ход. Най-вероятно новата система ще бъде въвеждана поетапно, успоредно с разширяването на обхвата на Apple Pay. В момента Apple Pay може да се използва само в САЩ и Великобритания, до края на годината ще стане активна в Канада и Австралия, а през 2016 г. се очаква да стъпи на територията на Испания, Сингапур и Хонг Конг.

Източник: 9to5Mac

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.