imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple може би се ориентира към облака на Google


Вчера ви известихме, че Apple планира да удвои сигурността на потребителските данни в iCloud. Явно „облачната“ тематика при Купертино продължава, като този път в уравнението са намесени и Google.

Става дума за миграция на солидна част от iCloud към услугата Google Cloud Platform. До момента, Apple използваше смесица от сървърите на Amazon (Amazon Web Services), свои собствени сървъри и Microsoft Azure. Явно Тим Кук е решил, че е време за промяна, и то доста монументална такава.

Apple може да използва облачните сървъри на Google

Докладите изтъкват, че трансферът на iCloud ще кулминира в сделка за между 400 и 600 милиона долара. За сравнение, сумата е почти двойно повече от общите приходи на облачната услуга на Google за цялата изминала година. Технологичният гигант обръща особено внимание на Cloud Platform и агресивно набира свои дългосрочни клиенти. Apple, от своя страна, се фокусира върху облачните услуги и методите за по-добра защита на потребителските данни още повече от преди. Вероятно и текущите спорове между Купертино и ФБР оказват сериозно влияние за този процес.

Последният голям клиент, който Google си осигури, е Spotify – сделка, която бе финализирана миналия месец. При Apple обаче ситуацията може да е малко по-особена. Анализатори изтъкват, че Купертино са впрегнали интензивен план за увеличаване на собствените си облачни ресурси.

iCloud съвсем скоро може да бъде със сървъри в Google

Според някои специалисти, идеята на Тим Кук е да разчита на „външни“ играчи като Google, Microsoft или Amazon дотогава, докато Apple не разполага с нужната облачна инфраструктура. След това ще бъде задвижен проектът „McQueen” и Купертино няма да прибягва до услугите на друга компания за данните от iCloud и други свои облачни нужди.

С други думи, заключават наблюдателите, сделката – ако наистина бъде сключена, е добра новина за Google. Но в никакъв случай не означава, че Apple ще се задържи прекалено дълго като клиент. Междувременно, през последните седмици Google доста активно интегрира свои услуги в iOS. Двата най-ярки примера за това са обновеното Google Photos приложение и iOS апът на Google AdWords.

Източник: Cult of Mac.

beats promo

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.