imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple наема главен директор по корпоративната сигурност насред дебата си с ФБР


Днес е заветният ден на пролетното Apple събитие, но нека не забравяме, че утре от Купертино също отбелязват важна дата. Следващото съдебно прослушване на казуса на Apple срещу ФБР е насрочено именно за 22 март. Неколкократно сме споменавали колко важно се оказа писмото на Тим Кук за целия технологичен сектор и идеята за опазване на личните данни на потребителите. Явно то ще доведе и до доста важна рокада в самите редици на Купертино.

Apple са привлекли в редиците си Джордж Статакопулос, който е вице президент по информационната сигурност не на кой да е, ами на Amazon. По думите на източник, запознат отблизо с дейността на Купертино, Статакопулос е част от Apple от близо седмица. Той е отговорен за дейностите по корпоративна сигурност на компанията – длъжност, продължаваща кариерните му постижения в Amazon.

Apple наема Джордж Статакопулос за отговорник по сигурността

В автобиографията на специалиста влизат и осем години като главен мениджър в Microsoft. Там Статакопулос също е действал в сферата на сигурността, давайки своя ценен принос за защитата на потребителските данни. Поглед към профила на експерта в LinkedIn още повече изяснява защо точно от Apple имат такъв интерес към него. В бизнес социалната мрежа Статакопулос изтъква, че се е старал да „предпазва Amazon и клиентите на компанията от дигитални заплахи и да дирижа цялата ИТ инфраструктура на гиганта“.

Новият кадър е замислен като сериозен коз в битката на Apple срещу агресивните тактики на ФБР. Но в наемането на Статакопулос се съдържа и още едно послание – от Купертино са наясно, че поведението на институцията не е изолиран случай и се налага по-добра защита на потребителските данни.

Apple срещу ФБР продължава, на 22 март очакваме съдебното прослушване.

ФБР желае да създаде „опасен прецедент“ с исканията спрямо Apple да се направи „слухтящ“ iOS, но натискът на институцията е просто част от редица подобни опити за принуда, извършени от държавни институции. Естествено, Apple далеч не е единствената компания, която е била обект на подобен тип искания.

Статакопулос ще отговаря директно пред финансовия директор на Купертино Лука Маестри и несъмнено ще заеме едно доста важно място в бъдещите операции на Apple. Напомняме, че преди броени дни стана ясно, че компанията най-вероятно планира и да удвои сигурността на iCloud. Наблюдателите отбелязват, че ходът е до немалка степен „вдъхновен“ от текущия дебат между купертинци и ФБР.

Източник: Apple Insider, Fortune.

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.