Tesla-Model-X-cover-746x419

Apple наема още един инженер от Tesla

#Новини
2015. 08. 25.

Проектът на Apple за разработването на самоуправляваща се електрическа кола продължава под пълна пара. Към екипа на Project Titan се присъедини поредният бивш важен кадър на Tesla.

Вече ви съобщихме за плановете на Apple да навлезе в автомобилния сектор. Изглежда битката между компанията от Купертино и Google скоро ще се пренесе от сферата на мобилните технологии и по пътищата. Наскоро от Apple проявиха интерес към бивша военноморска база в Сан Франциско, където в условия на пълна секретност могат да бъдат тествани бъдещите електрически автомобили на компанията.

Според слуховете, повече от 200 служители на Apple работят в автомобилното направление на компанията, известно под кодовото име “Project Titan”. През последните месеци компанията активно наема специалисти от автомобилния сектор и изглежда, че от Apple дават все повече газ на проекта.

Поредният бивш кадър на Tesla, който се присъединява към екипа на Apple, е Джейми Карлсон, който е написал в своя LinkedIn профил, че работи по “специални проекти” в Apple. Преди това Карлсон е бил в Tesla на длъжността “Autopilot Firmware Manager”. Предполага се, че новата му работа също ще бъде свързана със самоуправлението на бъдещата кола на Apple.jamiecarlson

От Reuters разкриха част от екипа на Apple, работещ върху автономната електрическа кола. На работа в компанията от януари са постъпили Меган МакКлейн, бивш служител на Volkswagen с експертиза в областта на самоуправляващите се автомобили, както и Виняй Палакод, с подобен профил. Освен това, от Apple са наели и Пол Фъргейл – бивш заместник-директор на Лабораторията за автономни системи в Швейцарския федерален институт за технологии. Сред хората, работещи в очерталото се вече автомобилно подразделение на Apple, са и бивши кадри на BMW, Bosch, Ford, Delphi Automotive и др.

Tesla и Apple имат сериозна история, що се отнася до движението на служители от едната компания към другата. Лидерът на Tesla Елън Мъск многократно е заявявал, че би приветствал евентуалното стъпване на Apple на автомобилния пазар. В момента единственото официално присъствие на Apple в автомобилната индустрия е инфотейнмънт системата CarPlay.

Индикациите, че от компанията разработват собствен автомобил, обаче са налице. Шефът на Apple Тим Кук проведе срещи с ръководителите на редица автомобилопроизводители като Fiat Chrysler и BMW. Въпреки, че може CarPlay да е бил основната тема на разговор, се появиха спекулации, че от Apple са проявили интерес към BMW i3, което да се превърне в основа на разработвания собствен модел кола на Apple.

BMW i3
BMW i3

Според слуховете, около 2020 година на бял свят ще се появи Apple Car. Дали това наистина ще се случи, как ще изглежда този автомобил и как ще се развие Project Titan, предстои да разберем.

Източник: MacRumors, главна снимка: Tesla Motors

Добави коментар