imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple нае топ кадър в сферата на виртуалната реалност


Миналата година беше богата на слухове около евентуалното навлизане на Apple в автомобилния сектор. Компанията ги стимулира със серия наемания на топ автомобилни специалисти от Fiat Chrysler до Tesla. Явно Apple гледа и към други нови хоризонти – тези на виртуалната реалност. По-рано днес към дейността на гиганта от Купертино се включи не друг, а Дъг Боуман.

Боуман е един от най-емблематичните изследователи в сферата на технологията на виртуалната реалност (virtual reality, VR), която се спряга за следващия голям „бум“. Неговата специализация е върху „Триизмерният дизайн на потребителския интерфейс и ползите от „потапянето“ във виртуална реалност“.

Apple наема Дъг Боуман, специалист в сферата на виртуалната реалност.

Боуман фокусира работата си върху VR приложения като Vive на HTC, популярният Oculus Rift и джаджи от света на аугментираната реалност като Google Glass. В портфолиото му влиза и изследване на HoloLens на Microsoft. Съвсем наскоро експертът в нишата на виртуалната реалност се оттегли от поста си като професор по „Компютърни науки“ във Virginia Tech. Явно Apple се възползва от момента, за да впрегне целия му потенциал по тайнствени проекти.

Макар и малко встрани от останалите слухове през 2015 г., Apple закупи три доста важни компании в сферата на виртуалната реалност. През май месец това беше Metaio, стартъп в нишата на аугментираната реалност. Последва Faceshift, компанията, отговорна за технологията за улавяне в реално време на човешките мимики и прехвърлянето им върху виртуални герои. Faceshift реализира дейността си не къде да е, ами в новия Star Wars филм и привлече внимание към професионализма си.

Мимики, пренесени върху герой.

Съвсем наскоро, компанията от Купертино добави в портфолиото си Emotient. Emotiont използва сложен изкуствен интелект, за да разчита човешките емоции само и единствено чрез анализ на лицевото изражение.

През 2011, Apple изгуби своя важен кадър в сферата на аугментираната реалност Ричард ДеВол. ДеВол отиде в Google, където спомогна за напредъка на интернет мастодонта в нишата, която се спряга за бъдещето на технологиите. Явно компанията от Купертино е решила не просто да навакса, а да се подготви за присъствие като лидер в сферата на виртуалната реалност, както и на аугментираната такава.

Някои слухове настояваха за планове на Apple да интегрира аугментирана реалност в Apple TV. Същевременно, няма никакви ясни индикации за това, като Apple, поне за момента, явно има други планове около телевизионните си цели.

Източник: iMore9to5 Mac. Заглавно изображение: USA Today.

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.