apple-autizmus-ipad-dillon-cover

Ето как продуктите на Apple помагат на хората със специални нужди

#Новини
2016. 04. 04.

От Apple пуснаха две нови видеа, за да отбележат Световния ден за информираност за аутизма. Трогателните клипове показват как съвременните технологии и iPad са променили живота на тийнейджър, страдащ от това заболяване.

Дилън страда от аутизъм и среща трудности при комуникирането с околните. “Невъзможността му да говори, обаче не означава, че няма какво да каже” – казва майка му във видеото. Тук на помощ идва неговият iPad, оборудван със специално приложение за алтернативна комуникация. 16-годишният Дилън вече 3 години използва своя iPad като основното си средство за общуване със семейството си учителите, нещо което майка му определя като “удивително”. През 2014 г. Дилън дори изнася реч в училище. Видеото “Dillan’s Path” (“Пътят на Дилън”) е с продължителност около 3 минути и половина и показва интервю с майката на тийнейджъра и с неговия терапевт, които споделят за огромния ефект на технологиите върху живота на Дилън.

Другото видео, озаглавено “Dillan’s Voice” (“Гласът на Дилън”), представлява двуминутен клип, показващ как тийнейджърът използва своя iPad, за да комуникира в различни социални ситуации.

Приносът на Apple в даването на възможности за комуникация и улесняване на живота на потребителите със специални нужди е една от чертите, с които компанията се гордее. Миналата година Apple беше удостоен със специалния приз на Американската фондация на слепите за своята VoiceOver функционалност. От фондацията тогава изтъкнаха, че Apple е направил за достъпността на хората със специални нужди повече от всяка друга компания.

Можем да си припомним, че VoiceOver функционалността беше демонстрирана и в последната коледна реклама на Apple. Преди време ви показахме и как Apple Watch подобрява живота на глухите потребители.

Източник: 9to5Mac

Добави коментар