imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple обяви моделите коли, които поддържат CarPlay


Макар и около Apple да гравитират слухове за бъдещо навлизане в автомобилния бизнес, CarPlay си остава единственият настоящ досег на техно гиганта с тази индустрия. До днес на сайта на Apple можеше да видим логата на марките коли, но не и подробности за моделите, които поддържат CarPlay. Е, дългоочакваното уточнение е тук!

Apple публикува официален списък, включващ 21 марки автомобили с над 100 модела. Сред тях са Audi, Volkswagen, Chevrolet, Ford, Honda, Seat, Opel и други гиганти от индустрията. Целият CarPlay списък може да видите тук.

CarPlay списък

Chevrolet и Volkswagen могат да се похвалят с най-широк асортимент – и двата концерна предлагат общо 32 модела, които могат да бъдат оборудвани с CarPlay.  Cadillac също отбелязва завидно разнообразие с цели 10 модела. Volvo, Mitsubishi и Hyundai са със скромните два модела, а от Ford включването е само с 2017 Ford Escape.

От Apple изтъкват, че тук са повече от половината им бизнес партньори, които са обявили произвежданите модели, поддържащи функционалността. С други думи, почти е сигурно, че ще има допълнения към текущия лист. От липсващите към момента марки най-голямо впечатление прави отсъствието на BMW, Toyota и Alfa Romeo.

CarPlay е iOS-базирана инфотейнмънт система. Потребителите може да я използват, за да комуникират или навигират със своя iPhone. CarPlay поддържа и различни приложения като Podcast или Music, така че спокойно може да бъде използвана и за забавление. През 2015 година системата бе добавена в нови 40 модела автомобили, така че се очаква още по-сериозно разширяване през 2016 година.

CarPlay при Honda

Ако вашият любим модел кола все още не е обявен, не се притеснявайте – списъкът ще бъде обновен. А дори и да не видите возилото си, Apple е в партньорство с водещи аудио компании като Kenwood, Pioneer и Alpine. Целта? Откриване на линия от следпроизводствени комплекти, които да послужат на шофьорите, чиито автомобили не поддържат CarPlay.

С подобни инициативи, Apple сякаш се готви за „меко“ влизане в автомобилния сектор в обозримото бъдеще. Кога ли ще стане това?

Източник: Cult Of Mac, Apple Insider.
Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.