imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple патентова “паник режим” за iPhone


Apple подаде заявка за патент, според който, ако използваме определен пръст, ще можем да вкараме своя iPhone в “паник режим”. Научете повече тук.

Идеята на “паник режима” е той да бъде използван, когато собственикът на iPhone-a се чувства заплашен или се намира в опасност. По принцип Touch ID технологията позволява отключването на смартфона с помощта на пръстов отпечатък. Новият патент обаче предлага добавянето на “таен паник пръст” към софтуера на Touch ID. При активирането на iPhone-a с този пръст, устройството ще блокира достъпа до личната информация на потребителя, която то съхранява. Тази функция на “паник режима” би могла да бъде използвана при опит за кражба на iPhone-a.

emergencyДруга опция, описана в патента, позволява на “паник режима” да активира камерата и микрофона на смартфона. По този начин аудио и видео сигналите ще могат да достигнат до службите за бързо реагиране (полиция, спешна помощ, пожарна), които да предприемат необходимите действия за оказване на помощ на закъсалия потребител. Вече ви съобщихме за един подобен случай, в който с помощта на Siri и малко късмет, американски тийнейджър, затиснат от пикап, успя да избегне смъртта.

В патента е описан пример, при който е необходимо да се окаже помощ на контузил се турист. Той би могъл да активира “паник режима” на своя iPhone, предоставяйки на спасителите информацията за точното си географско местонахождение. Патентът не изключва и възможността за няколко “паник режима”, активиращи се с различни пръсти.

iphone-6s-touch-id-also-works-when-your-hands-are-wet-492946-2Както при всички патенти, които Apple заявява, няма как да знаем каква е вероятността тази технология да бъде използвана в някое от бъдещите устройства на компанията. Откакто беше въведена в iPhone 5s през 2013 година, Touch ID функционалността се превърна в една от ключовите характеристики на всеки следващ смартфон на компанията. Предстои да разберем дали в бъдеще тя ще получи новите възможности, описани в патента.

Източник: 9to5Mac

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.