imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple представи iOS 11


Както обикновено, Apple представи най-новата основна версия на операционната система iOS на WWDC. Бета версията на iOS 11 вече е налична за акаунтите със статус на разработчик, а ние ще трябва да почакаме до пускането на следващия iPhone през есента, за да й се насладим. Нека обаче видим какво ново ни готви iOS 11.

Конференцията на разработчиците на Apple WWDC 2017 беше открита със забавно видео, показващо колко зависим е станал днешният свят от мобилните приложения. От Apple се похвалиха с 16 милиона разработчици, чийто брой постоянно се увеличава.

На конференцията присъстват хора от 75 държави, най-младият от които е 10-годишният Юма, който започнал да разработва още на 6 годишна възраст и вече има 5 приложения в App Store. Най-възрастният регистриран разработчик пък е 82-годишната японка Масако.

Copy of 01_ios_11_introducedНека обаче преминем към най-същественото. Какво беше обявено на WWDC 2017? Разбира се, iOS 11, за която ще стане дума след малко, но освен това имаше и други интересни новини. Останалите операционни системи не пропуснаха да получат ъпдейт (watchOS, tvOS, macOS High Sierra), а бяха обявени и някои хардуерни продукти – нови 10.5-инчов iPad-и, нови iMac компютри, включително и чисто нов iMac Pro, актуализирани версии на MacBook, MacBook Pro, а дебют направи и спийкърът HomePod. Очаквайте съвсем скоро в imagazin.bg да се спрем по-подробно на всички тези новости, но нека сега видим какво предлага iOS 11.

Messages

Най-накрая Messages ще се синхронизира и съобщенията ще се качват в iCloud: всички предишни съобщения също ще бъдат там. С iOS 11 ще можем да четем старите си кореспонденции и на ново устройство. Те ще бъдат компресирани и няма да заемат много от ценното ни място. Ето от това се нуждаехме, а не от поредните нови стикери.

Apple Pay

Apple Pay получи не малко нововъведения и вече ще поддържа разплащания между отделните потребители, като услугата ще бъде интегрирана в Messages. За жалост, географският обхват на Apple Pay все още не включва нашите ширини.

Copy of 02_ios_11_introducedSiri

Виртуалният асистент на Apple в момента се използва от 375 милиона устройства, на 21 езика в 36 държави. От компанията са развили произношението на Siri, като един и същи текст ще може да бъде произнесен по различен начин, така че речта да изглежда още по-естествена.

Доста интересна изглежда функцията на преводач, която още е в бета версия. Можете, например, да попитате Siri как да резервирате маса за двама на китайски език и асистентът ще проведе разговора със сервитьора. Първоначално тази функция ще бъде ограничена и ще поддържа само най-популярните езици.

Copy of 03_ios_11_introducedАлгоритмите за машинно обучение на Siri също са подобрени. На практика това означава, че асистентът ще може да показва различни резултати при едно и също търсене, в зависимост от вашето поведение. Каквото научи на вашия iPad, ще бъде използвано и на iPhone-a ви.

Камера

1 трилион снимки се правят с iPhone ежедневно (как точно са го изчислили от Apple, няма как да знаем). HEVC ще замени H264 кодирането за по-добра компресия. В тази връзка, Apple пуска Depth API.

Copy of 04_ios_11_introducedLive Photos ще станат по-интелигентни. В iOS 11 ще можем да извлечем единично изображение от дадено Live Photo, както и да пуснем всяко Live Photo да се върти постоянно – също като gif-че. Дори ще можем да превъртаме назад “живите снимки”, а най-впечатляваща ни се стори опцията за Live Photos при ниска скорост на затвора.

Copy of 05_ios_11_introducedControl Center

Контролният център в iOS 11 ще бъде на една страница и с различна подредба. Иконките пък ще бъдат с напълно променен дизайн. Превключвателите, слайдърите и бутоните ще бъдат по-широки, а в началото вероятно ще ни бъде малко трудно да свикнем с новия облик.

Copy of 06_ios_11_introducedApple Maps

Maps ще може вече да ви навигира из някои летища и молове, както и да показва ограниченията на скоростта при шофиране. Друга новост в приложението е Do not disturb while driving режимът, който може да се активира автоматично щом iPhone-ът ви се свърже с Bluetooth-a на колата. В този режим са ограничени нотификациите и звуците, които могат да ви разсейват докато шофирате, което изглежда доста удобна функция.

Copy of 07_ios_11_introducedApple Music

Тук ъпдейтът не е кой знае колко съществен. Вече ще можете да видите какво слушат вашите приятели, а Music Kit връзката означава, че приложения на други разработчици, като Nike+ Run Club или Shazam, ще получат директен достъп до услугата за музикален стрийминг на Apple. HomeKit вече ще поддържа спийкъри, а благодарение на AirPlay 2 стандарта, ще можете да контролирате колоните в няколко помещения. От Apple не пропуснаха да се похвалят, че Apple Music вече има 27 милиона абоната.

Copy of 08_ios_11_introducedApp Store

Кратка статистика: 50 милиона посетители седмично, 180 милиарда изтегляния, 70 милиарда долара, изплатени на разработчиците от 2008 г. до днес, но вие вече сте запознати с тези цифри. Различното е изцяло обновеният дизайн на App Store в iOS 11. Браузването ще бъде по-гладко с приятни анимации, а обликът на App Store ще наподобява Apple Music – с раздели за деня, игри, приложения и препоръчани за вас предложения.

Copy of 09_ios_11_introducediPad функции

iOS 11 включва и няколко функции, които ще направят вашия iPad още по-пълноценен, особено ако го използвате за работа и професионални нужди. Files приложение за по-лесно организиране на вашите файлове, за което вече загатнахме, Drag & Drop възможност за прехвърляне на съдържание между приложенията, както и Dock, подобен на този в macOS, са само част от нововъведенията, на които ще се спрем по-късно днес.

Под капака

Apple обявиха и някои новости, които няма да се усетят, поне на пръв поглед, от обикновения потребител, но ще бъдат много ценни и ще дадат нови възможности на разработчиците. В тази категория попадат няколко нови API, използващи изкуствен интелект – Core ML; Vision API за разпознаване на лица, както и Natural Languages API, даваща достъп до езикови опции за производителите на приложения.

Copy of 10_ios_11_introducedApple най-накрая направи и първи стъпки в добавената реалност – чрез ARKit и Motion-tracking API. Демото на сцената на WWDC беше доста впечатляващо с динамични сенки, междузвездни битки, добавяне на предмети и други трикове. Чакаме с нетърпение как ще се развие тази категория и на какви приложения ще можем да се насладим в бъдеще.

Като цяло, това са новостите в iOS 11. Те не са никак малко и въпреки, че не видяхме някои функции, като Dark Mode, например, можем да кажем, че на пръв поглед iOS 11 има с какво да ни зарадва.

iPhone XR цена article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.