Apple-mobilpiac-nyereseg-cover-746x419

Apple прибира 94% от печалбите на пазара на смартфони

#Новини
2015. 11. 17.

Apple продължава да бъде водещата компания на пазара на смартфони, що се отнася до регистрираните печалби. Американският гигант е прибрал 94% от печалбите, въпреки че само 14.5% от общия брой продадени смартфони са iPhone-и.

Данните са от пазарното проучване на Cannacord и се отнасят за тримесечието юни-септември 2015 година. На годишна база Apple е увеличил още повече пазарната си доминация, тъй като за същия период на миналата година компанията е прибрала 85% от печалбите на глобалния смартфон пазар. Предстои да разберем как ще изглеждат тези цифри и за празничното декемврийско тримесечие, когато по принцип се продават най-много смартфони. Имайки предвид миналогодишния успех на Apple именно по Коледа, едва ли ще е изненада, ако и през 2015 година нещата останат по същия начин.

14965-10909-CanaccordGenuitySmartphoneprofitshare-lНа второ място в подреждането са Samsung, които са прибрали дял от 11% от печалбите на общия пазар на смартфони. Сборът вече надхвърля 100%, тъй като някои компании са регистрирали загуби. Сред губещите отново са Lenovo, Sony и HTC, а анализаторът Майк Уолкли от Cannacord отдава част от загубите на тези компании на неуспеха им да се наложат на пазара на смартфони с цена от над $400.

Въпреки, че повечето специалисти прогнозират, че Apple е стигнал своя пик и няма накъде повече да затвърждава своето доминиращо положение, Тим Кук е уверен във възможностите на компанията, която той ръководи. Според него, цифрите за септемврийското тримесечие говорят, че “инерцията на iPhone 6 и iPhone 6 Plus продължава да бъде много силна”, а освен това “поставихме рекорд по продажби при стартирането на IPhone 6s и iPhone 6s Plus.” Кук също изтъкна големия брой Android потребители, които са преминали към iPhone през последното тримесечие.

Ето и таблицата, обобщаваща данните на Cannacord.

1screen_shot_2015-11-16_at_16_11_36От компанията обаче предупреждават, че не са включили в своето изследване някои от китайските производители на смартфони, като набралите особена популярност в последно време Huawei, поради “липса на налични и съпоставими показатели за печалбата”.

Източник: Apple Insider

Добави коментар