imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple придоби компания, работила по последния Star Wars филм


Apple официално придоби Faceshift – компания, разработила технология за улавяне в реално време на мимиките на лицето на човек и прехвърлянето им върху виртуални герои.

Apple направи поредната си интересна придобивка, закупувайки Faceshift – стартъп компания, базирана в Цюрих и работеща в областта на виртуалната реалност. По-рано през годината се заговори за подобна сделка, но сега нещата вече бяха официално потвърдени, твърдят от TechCrunch. Говорител на Apple е заявил пред онлайн изданието.

„Apple от време на време купува по-малки технологични компании и обикновено не обсъждаме целите и плановете си.“

Все още не е ясно как възнамеряват да използват от Купертино технологията на Faceshift. Ние също нямаме представа за бъдещите намерения на Apple, но можем да ви покажем къде досега намират приложение разработките на Faceshift. Швейцарската компания определя себе си като ”софтуер, улавящ движението на лицето и предлагащ решение, което революционизира лицевата анимация, правейки я възможна на всяко бюро.” Ето едно видео, което дава поглед върху някои от нещата, които Faceshift правят.

В някои игри можете да си избирате аватари, чиито лица променят изражението си успоредно с реалното изражение на лицето на играча. Освен това, от Faceshift са работили върху плъгин за Skype, който да добави функция за поддържане на видео чат в реално време с аватари. В областта на киното тази технология може да се използва за придаване на по-реалистични жестове и мимики на анимираните герои, които да пресъздават жестовете на реални актьори. Освен това, технологията на Faceshift може да се използва за разработването на корпоративни приложения, използващи разпознаване на лица за идентификация или цели, свързани със сигурността.

faceshift_featured-800x400Screen Shot 2015-11-25 at 4.02.58 PMОсновният фокус в досегашната дейност на Faceshift обаче си остават игрите и киното. Технологията на компанията вече стъпи на най-високо ниво – тя е използвана в последния филм от Star Wars сагата, който очакваме да се появи през декември по кината. От Faceshift са допринесли за придаването на по-човешки мимики на лицата на извънземните герои.

Apple вече закупи няколко компании, работещи в областта на добавената реалност, разпознаването на лицата и улавянето на движението, като Polar Rose през 2010 г., PrimeSense през 2013 г. и Metaio тази година. Faceshift вероятно ще добави и увеличи възможностите на Apple в тези области.

Предстои да разберем за какво ще бъде използвана новата придобивка, а сред възможностите са добавянето на анимирани аватари за FaceTime, както и решения, свързани с отключването на устройствата или мобилни плащания с разпознаване на лицето.

Източник: TechCrunch

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.