imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple срещу ФБР казуса с ново странно разкритие


Ситуацията около отвореното писмо към ФБР, което Тим Кук публикува по-рано през седмицата, се задълбочава още повече. Преди два дни, Марк Цукърбърг и шефа на Twitter – Джак Дорси, обявиха, че подкрепят Apple напълно в отказа да компроментират iOS заради ФБР. Уикендът явно е далеч от почивен за сагата, като вчера стана ясна една много интересна подробност…

Оказва се, че Apple ID паролата, налична на iPhone 5c на извършителя на терористичния акт от Сан Берднардино, е била… сменена. Нещо повече: смяната ѝ е извършена, след като смартфонът на Apple е бил физически на разположение на американското правителство.

В отвореното си писмо, Кук изтъква, че от Купертино са отделили екип от инженери, който да помогне на ФБР.  Те са предложили четири варианта за връщане на информацията, която службите са търсили. При тестването на един от въпросните варианти, Apple са открили, че Apple ID паролата всъщност вече е съвсем друга.

Тим Кук поведе Apple в битка срещу ФБР.

От Купертино изтъкват, че ако паролата не е била сменена, възстановяването на данните е щяло да бъде изключително лесно. С други думи, въобще е нямало да се стигне до ситуация, в която от Apple да се иска „слухтяща“ iOS версия. Припомняме, че акцентът в писмото на Кук падна върху факта, че подобна версия рискува личните данни и сигурността на Apple потребителите. Той категорично отказа да съдейства на ФБР в компроментирането на феновете на iPhone и iPad по такъв начин.

И ако цялото това развитие звучи конспиративно, служители от самия окръг се намесиха. В свой туийт те потвърдиха,  че са сменили паролата след заповед на ФБР. От Сан Бернардино не коментираха дали са осъзнавали, че това ще направи задачата на Apple да възвърне нужните данни от iPhone 5c много по-трудна.

Намесата на Сан Бернардино в Apple диспута.

Ситуацията става все по-нажежена, като самото Министерство на правосъдието на САЩ постанови, че Apple трябва да сътрудничи изцяло на ФБР. Дори това да означава отварянето на „задна вратичка“ към данните в iPhone. Съдейки по позицията на Тим Кук обаче, Купертино не смята да рискува подобно нещо, каквото и да се случва.

Източник: iMore. Заглавна снимка: iDownloadBlog.

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.