imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

iCloud сигурността ще стане двойна, обещават от Apple

Apple планира да удвои сигурността на iCloud


Открай време, Apple е една от водещите компании, що се касае до грижа за сигурността на потребителите. Скорошният диспут между Купертино и ФБР доказа за пореден път строгата позиция на Тим Кук в ситуации, в които са намесени личните данни на ползващите Apple устройства. Явно Кук и колегите му желаят да затегнат още повече обръча на потребителската сигурност.

Поне това споменава доклад на The Wall Street Journal, цитирайки източници, „близки до компанията“. Според тях, от Apple са приоритизирали сигурността на iCloud и планират изключително стриктен нов подход към опазването на личните данни на потребителите. Следвайки механизма му, дори самите Apple няма да имат достъп до информацията, съхранявана на iCloud сървърите.

iCloud Gallery

При текущата инфраструктура, от Купертино имат достъп до данните, съхранявани в „облака“ на iCloud. За целта се използва ключ, който най-често се употребява в случай, че потребителят е забравил своята парола и има нужда от възстановяване на дадена информация. Достъпът на Apple позволява на компанията да съдейства на законосъобразни искания на органи на властта при екстремни случаи.

Същевременно обаче, от Купертино се притесняват за две неща, които може да сполетят копието на този ключ. Първото съображение на Apple е свързано с хакерите и щетите, които те могат да причинят, ако разполагат с него. Вторият евентуален проблем е възможността на правителствата да заставят дадена компания да им предаде своя ключ. Текущата епопея между Apple и ФБР е добра илюстрация на притесненията на Кук и колегите му.

iCloud и iPhone, който ФБР иска да "разбие"

„Сигурността е една безспирна надпревара“, спомена Крейг Федериги, отговарящ за софтуерното инженерство в Apple. “Може да я оглавяваш, но не съществува момент, в който да си спечелил убедително. Вчерашните най-добри методи за защита на данните не могат да се справят срещу днешните предизвикателства – или тези, които ще дойдат завбъдеще“.

Желанието на Apple да удвои сигурността на iCloud е в полза на потребителите, но е твърде вероятно държавните институции да не приветстват с охота този ход. Може би тъкмо проблемите, които Купертино има с ФБР в момента, играят немалка роля в това решение на Тим Кук и колегите му. Напомняме ви, че на 22 март предстои следващото съдебно прослушване на казуса. Ден по-рано, на 21 март, пък очакваме пролетното събитие на Apple, където най-вероятно ще видим iPhone 5se.

Източник: MacRumors.

Beats Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.