imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Уникален Apple-1 се продаде на търг за 815 хиляди долара


Уникалното компютърно устройство притежава антикварна стойност, а организираният благотворителен търг от сайта CharityBuzz, определено доказва това твърдение, след като, по време на събитието, беше продаден точно такъв модел, и то на завидната стойност от 815 хиляди долара.

В последните секунди от проведения аукцион са се появили наддавания за над милион и двеста хиляди долара, но вероятно, за съжаление на някой от участниците, това е станало точно в момента, когато съответния търг е бил затворен.

Screen Shot 2016-08-26 at 1.15.32 PM

Продаденото първо компютърно устройство на компанията или Apple-1, както е наречено от компютърния историк Corey Cohen, разполага с “Green PCB” – вид “дънна” платка, която никога не е участвала в огромен производствен процес, както и не е достигнала до така наречената масова обществена употреба.

Screen Shot 2016-08-26 at 1.16.59 PM

Наличието на уникалната “зелена” платка определено оказва колекционерско влияние върху цената на продукта, която, за разлика от други Apple-1 компютри, които разполагат с подобна на тази платка, е в пъти по-висока.

Screen Shot 2016-08-26 at 1.17.15 PM

По всичко изглежда, че цената е продиктувана и от цялата окомплектовка на устройството, която, съобразно заданието, съдържа въпросната Green PCB платка, разполагаща с pre-NTI карта за Robinson Nugent слот, оригинален захранващ адаптер, абсолютно оригинална касетка Apple-1 с BASIC, която е надписана от един от първите служители на компанията Daniel Kottke, а заедно с всички оригинални компоненти, са приложени и отново автентични инструкции, маркетинг материали, както и подробната схема на устройството.

Screen Shot 2016-08-26 at 1.17.37 PM

Изтъргуваното устройство, макар и в абсолютно автентичен вид, съдържа незначителна повреда, която, според Cohen, би могла да бъде отстранена по изключително лесен и бърз, но задължително с това и запазващ автентичното състояние начин, а с това и да бъде съхранено това “произведение на изкуството”.

Screen Shot 2016-08-26 at 1.18.02 PM

Уникалното компютърно произведение е създадено от Стив Джобс и Стив Возняк през 70-те години на 20 век, като част от финансирането на проекта, който предоставя 175 машини идва, след като и двамата продават най-ценното, с което разполагат. Стив Джобс се разделя със своя микробус VW, а Возняк от своя страна, продава устройство си за пресмятане HP.

От всички произведени бройки, днес знаем за съществуването само на 60 от тях, а компромисите, които правят Джобс и Возняк, поставят началото на една от най-големите и влиятелни компании в света.

Източник: macrumors

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.