imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple доминира с 40% от всички печалби в Силициевата долина


Въпреки, че продажбите на iPhone през последното тримесечие на изминалата година повлияха отрицателно на статистиката, Apple доминира компаниите от Силициевата долина във финансов аспект. Проучване показва, че общата печалба на всички технологични компании в долината за 2015 година е малко над 133 милиарда долара, от които 53.7 милиарда, равняващи се на 40% от общата печалба, са реализирани от Apple.

Любопитната статистика ни разкрива още едно първо място за Apple – за реализирани приходи, като за цялата 2015 година те се равняват на 234 милиарда долара, а второто далечно място заема дъщерната на Google компания Alphabet с приходи от 74 милиарда долара.

От цифрите може да пресметнем, че маржа на печалба на Apple се равнява на впечатляващите около 23%, въпреки, че както Google, така и Intel, които заемат второто и третото място, също отбелязват доста добър марж, равняващ се на 21%. В класацията за ръст в печалбата, компанията от Купертино отново заема първо място, като през 2015-та печели 9.3 милиарда долара повече, спрямо 2014 година.

Поредното първо място за Apple е в класацията, отразяваща свободните парични средства, като компанията от Купертино обявява над 200 милиарда долара налични средства, което се равнява на 16% ръст за 2015 спрямо 2014 година. Второто място заема Alphabet, 78 милиарда долара свободни средства.

Apple-Cupertino-cover

Въпреки завидно високите печалби, Apple отбелязва и първото място за най-голям дълг, равняващ се на 64.4 милиарда долара, 70% повече спрямо 2014 година.

От друга страна, инвеститорите биха казали, че тези статистики не са толкова важни за тях. Те проявяват по-голям интерес към прогнозите за 2016 година, за която се очаква печалбата и продажбите да запазят своето ниво от 2015 година или да отбележат дори лек спад, който може да се дължи в забавянето на продажбите на iPhone. Анализатори от KGI вярват, че интересът към iPhone 7 няма да бъде толкова голям, понеже функциите, които ще предлага, вероятно няма да се различават коренно от тези на iPhone 6s серията, с което прогнозират, че продажбите ще паднат до ниво, равняващо се на това през 2014 година. Вероятно през 2017 година ще станем свидетели на един много по-различен iPhone, изработен изцяло от стъкло, с който Apple се предвижда да реализира огромни продажби.

Преди по-малко от 24 часа, Apple обяви последните си финансови резултати, които обхващат първото тримесечие на 2016 година. В тях обаче не са отразени  финансовите показатели на новите продукти – 4-инчов iPhone SE и 9.7-инчов iPad Pro. Подробностите за резултатите от Q2 на Apple можете да научите натиснете тук.

Източник: 9to5mac

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.