imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple навлиза в енергийния бизнес


Припомняме ви за плановете на Apple в съвсем близко бъдеще всички обекти, като производство, офиси и магазини да се захранват от напълно възобновяеми енергийни източници. Вече компанията от Купертино може да се похвали с абсолютно екологични центрове за обработка на данни, за което дори беше пусната кратка реклама, която може да видите тук.

Огромните соларни проекти на компанията генерират стотици мегаватове, а днес разбрахме и за новосъздаденото дъщерно дружество с име Apple Energy LLC, което ще се ангажира с продажбата на допълнителната електроенергия. За целта вече е подадена молба към Федералната комисия за енергийно и водно регулиране, което ще позволи на компанията от Купертино да продава електроенергия на едро на територията на САЩ.

9806-1744-140708-solar-l-100567962-primary.idge

С грижа към природата, Apple обяви плановете си за изграждането на 521 мегаватови соларни проекти и в световен мащаб, които ще задвижват със зелена енергия всички центрове за данни, както и голяма част от собствените магазини и офиси. Към днешна дата компанията може да се похвали, че захранва 93 процента от потреблението си на електричество в световен мащаб с възобновяеми енергийни източници, като използваните методи са соларни панели, водноелектрически, биогаз, геотермална енергия, а на места дори изкупува зелена енергия от местни доставчици.

Енергийните мощности на Apple покриват изцяло техните нужди на територията на САЩ, а остатъкът ще бъде продаван на големи електрически компании на цени на едро, които от своя страна ще разпределят енергията към крайните потребители.

Сигурни сме, че компанията, която генерира 233 милиарда долара приходи през отчетната 2015 година, няма да превърне производството на електроенергия в своя основна дейност, но с тази инициатива допринася за опазването на околната среда, като произведената излишна електроенергия няма да бъда загубена.

За да финансира своите “чисти енергийни проекти”, по-рано тази година Apple издаде “зелени облигации” на стойност милиард и половина долара.

Източник: the verge

Beats Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.