imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple Music допълни над 20 000 независими лейбъла към каталога си


Apple Music вече ще е още по-мащабна услуга, след като Apple постигна споразумение със звукозаписните мастодонти Beggars Group и Merlin Network. Двете компании притежават правата на близо 20 000 независими лейбъла и дистрибутора – число, което няма как да не окаже влияние върху разнообразието на услугата.

Последните няколко дни бяха изключително благоприятни, що се касае до дискусиите ни с Apple. Наше удоволствие е да обявим, че сключваме партньорство с компанията!

– обяви основателят и изпълнителен директор на Beggars Group Мартин Милс.

Ходът идва, след като Apple обяви, че ще компенсира финансово музикалните изпълнители, включени в Apple Music, по време на тримесечния безплатен тестов период. В началото имаше известно напрежение, поради липсата на такава клауза.

Това предизвика острата реакция на поп изпълнителката Тейлър Суифт, която изпрати отворено писмо до Apple. От своя страна, компанията реагира мълниеносно и уточни, че тестовият период ще включва възнаграждение за всички артисти от каталога на Apple Music.

Beggars Group държи под крилото си редица популярни изпълнители, сред които Adele, Radiohead и Arcade Fire. Компанията е изиграла и немалка роля в ошлайфането на музикални проекти като The Prodigy, Basement Jaxx и фурията M.I.A.

Включването на организацията за дигитални права Merlin Network, както и лейбълите Tommy Boy и Secretly Group, също са важни добавки към каталога на Apple Music. До откриването на услугата остава по-малко от седмица, така че подобен наплив от изпълнители засилва още повече популярността ѝ.

Изображение: DigitalTrends

Apple има подкрепата и на Световната независима мрежа (WIN), която е най-големият институционален защитник на правата на независимите изпълнители.

Изключително съм щастлива да отбележа, че Apple взе решението да плати за каквото и да е ползване на музиката на артистите по време на безплатния тестови период, както и да адресира множество други пунктове, на които бе обърнато внимание,

изтъкна изпълнителният директор на WIN Алисън Уенхъм.

Източник: Rolling stone; заглавна снимка: T3.

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.