e4231245c6af0fe8ea4cf8b39fef9181

Apple наема криптографски експерт

#Новини
2016. 05. 25.

Известният криптографски експерт Джон Калас ще работи отново с Apple, за да помогне на разработчиците от Купертино да проектират устройства с още по-висока защита.

Калас е съосновател на известни телекомуникационни компании, които предлагат висока защита на данни, като Silent Circle, Blackphone и PGP Corp, а от този месец, за трети път, ще работи заедно с компанията от Купертино върху развиването на функциите за сигурност на голяма част от предлаганите продукти.

jncallas
На снимката може да видите Джон Калас

Припомняме ви за публичната битка между Apple и ФБР, която започна, след като федералното бюро се опита да нареди на производителя да отключи телефона от атентата в Сан Бернардино, за което може да разберете повече тук. В разгара на конфликта, Едуард Сноудън също зае позицията на компанията от Купертино, а свързаните с проблема обстоятелства, вероятно са провокирали Тим Кук да предприеме действия относно засилването на сигурността на всички Apple устройства.

Шефът на ФБР Джеймс Коми
Шефът на ФБР Джеймс Коми

Представител на компанията от Купертино съобщи официално пред Reuters за ангажирането на Джон Калас, който между 2009 и 2011 година разработи система за криптиране на данни за всички мобилни и настолни компютри на Apple, а между 1995 и 1997 година създаде функцията за криптиране FileVault 2.

През останалото време от своето развитие, експертът създаде почти невъзможно за “разбиване” мобилно устройство, BlackPhone, както и компанията Silent Circle, която криптира телефонни разговори.

Всички статии, свързани с битката между компанията от Купертино и ФБР може да видите тук, а с политиката за защита на лични данни на Apple може да се запознаете, като видите доклада за прозрачност, тук.

Източник: cultofmac

Добави коментар