imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple наема бивш вицепрезидент на Tesla и главен инженер на Aston Martin


Ако свържете заглавието с предни наши статии, които може да видите тук и тук, веднага ще разберете, че новият служител ще се занимава с тайния автомобилен проект на Apple, наречен “Project Titan”. За разработването на проекта, компанията от Купертино ангажира Крис Порит, бивш вицепрезидент по инженерната част в известния производител на електромобили “Tesla” и бивш главен инженер в “Aston Martin” – бранд, който говори сам за себе си.

През изминалите няколко години, доста често се случва служители от Apple да бъдат назначени в Tesla, както и обратното, макар и не винаги на ръководни длъжности. С две думи, “размяната” на служители между двете компании е нещо традиционно. Днес ставаме свидетели на първия бивш служител на “Tesla”, който ще заеме ръководна длъжност, свързана с автомобилния проект на Apple.

Съвсем случайно, или не чак толкова, наскоро получихме сведения, че Стив Задески, ръководител на “Project Titan”, ще напусне компанията. Ако това твърдение е вярно, най-вероятно неговото място ще заеме Порит, който е известен с разработването на хардуер, свързан с подобряването на динамиката на автомобила.

chirs-porritt-tesla
На снимката виждате Chirs Porritt в Tesla

Преди да се премести в Силициевата долина, Порит се доказа като ценен инженер за британската автомобилна индустрия. Неговата професионална история започва в Land Rover през 1987 година като главен инженер, разработващ динамиката на автомобила, с което беше ангажиран точно 10 години. От 1997 година упражнява дейност като главен инженер в Aston Martin. Така, до 2013 година, когато става вицепрезидент на инженерния отдел в Tesla.

Работата на Порит в Aston Martin оставя следи върху много от емблематичните модели на производителя, като One-77, V12 Zagato и страхотния Aston Martin DB9. От своя страна, Джони Айв, ръководител на дизайна на Apple, отбелязва, че Aston Martin е неговото “слабо място” и лично притежава няколко модела.

porritt-aston-martin
На снимката виждате Chirs Porritt в Aston Martin

Любопитен факт е, че друг бивш служител на Aston Martin, Стийв Макманъс, зае мястото на Порит в Tesla, веднага след преместването му в Apple. Изпълнителният директор на Tesla, Илон Мъск споделя, че преместването на Порит в Apple не е станало изведнъж, а процесът се е осъществил за няколко месеца.

Въпреки, че все още няма официална информация от Apple относно „Project Titan”, това е една много любопитна “публична тайна”, за която ние ще продължим да ви информираме при всяка новост.

Източник: 9to5mac

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.