imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple представи iPhone X


Времето за прогнози, слухове и спекулации най-сетне свърши. Apple представи своя смартфон от най-висок клас, който ще носи името iPhone X. Нека видим подробностите.

Почти всеки ден от януари месец насам разглеждахме по някое предположение относно този нов iPhone. Очакванията към него бяха наистина високи – все пак този смартфон трябва да отбележи подобаващо десетата годишнина от появата на първия iPhone. Макар и предварително да бяхме наясно с повечето от характеристиките на iPhone X, няма как да не сме впечатлени от устройството, което Apple представи снощи.

Без да правим повече лирически отклонения (за разлика от Тим Кук, който от сцената на Steve Jobs Theater разказа за важната роля и историята на iPhone, променил начина по който комуникираме през последните 10 години), нека преминем директно към характеристиките на iPhone X.

Хардуер

Накратко, само основните неща. Физическите размери на iPhone X ще бъдат 143.6 х 70.9 х 7.7 мм – съвсем малка разлика в сравнение с iPhone 8 (143.5 x 71 x 7.5 мм). Устройството се задвижва от A11 Bionic 6-ядрен процесор и има 3 GB RAM. Шестте ядра могат да работят едновременно, което осигурява страхотна процесорна мощ, необходима за използването на много app-ове наведнъж, както и за приложенията от AR категорията.

Дизайн

“От повече от 10 години, намерението ни е да създадем iPhone, който е целият дисплей. iPhone X е реализацията на тази визия”, спомена легендарният дизайнер на Apple сър Джони Айв във видеото, представящо смартфона от най-висок клас. Корпусът на iPhone X е изцяло стъклен, рамката – от неръждаема стомана, а ъглите са леко извити. Устройството е прахо и водоустойчиво. Този iPhone ще бъде наличен в астро сив и сребърен вариант – няма опции в Jet Black или някой от златните цветове.

Дисплей

iPhone X е оборудван с ново поколение дисплей, което Apple нарича Super Retina Display – “първият OLED дисплей, достатъчно добър, да бъде част от iPhone”, както се изразиха от компанията. Без изненади в това отношение: 5.8 OLED дисплей от край до край на устройството с резолюция от 2436 х 1125 пиксела. 458 ppi означава, че това е iPhone-ът с най-голям брой пиксели на инч.

HDR, TrueTone и Dolby Vision технологиите се поддържат, а контрастът от 1 000 000:1 прави дисплея да изглежда наистина удивително. Друга нова функция, която отгатнахме предварително, е липсващият както физически, така и виртуален Home бутон. Това означава изцяло нов начин, по който да взаимодействаме със своя iPhone, а ние сме сигурни, че стъпката ще е успешна.

FaceID

FaceID се появява на мястото на TouchID. Новата биометрична технология може да разпознае вашето лице и да отключи вашия iPhone X, само с един поглед. Ако се доверим Apple, технологията ще работи много бързо и точно. Тя е възможна благодарение на редица нови сензори, вградени в предната камера и “острова” около нея. Технологията прави математически модел на лицето ви, разглеждайки 30 000 точки от него. Така тя ще може да ви разпознае независимо дали си пуснете брада, носите шапка, грим или пък сте на място със слаба светлина.

FaceID ще работи и с Apple Pay, а разработчиците ще имат възможност да развиват допълнително новата технология. iPhone X няма да се отключва със снимка, нито с каквато и да било маска, колкото и професионално да е създадена. Според Apple, шансовете някой да отключи вашия iPhone с TouchID са 1 на 50 000, докато с FaceID те стават 1 на 1 000 000. Също както и при TouchID, данните от FaceID ще се съхраняват само на вашия iPhone и няма да бъдат свързани с интернет по какъвто и да било начин.

Камера

С iPhone X, Apple продължава да развива най-популярната камера в света – тази на iPhone. Основните характеристики са: 12 МР двойна вертикална камера, 4 светкавици с различни тонове, едната леща е с f/1.6 апертура, а другата с f/2.4. И предната, и задната камера на устройството имат оптична стабилизация на изображението.

TrueDepth камерата отпред е направена за FaceID, както и за по-добри селфита. Вече ще можете да си правите такива в Portrait Mode, както и в новия Portrait Lighting режим, за който споменахме при представянето на камерата на iPhone 8 Plus.

Други функции

Разбира се, няма как да пропуснем опцията за безжично зареждане на iPhone X. Устройството поддържа най-популярния Qi стандарт. Нещо повече –  Apple загатна за появата на стойка за безжично зареждане на компанията, както и за ново поколение безжични зарядни, наречени AirPower. Поставката ще може да зарежда едновременно iPhone-a, Apple Watch и дори AirPods (ако имате зареждащия кейс за тях). Тази технология ще бъде пусната следващата година и ще направи екосистемата на Apple по-близка до потребителя.

iPhone X ще може да се похвали с живот на батерията с цели два часа по-дълъг от този на iPhone 7. Устройството ще бъде налично в два варианта – с 64GB и 256GB място за съхранение.

New MBAir promo article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.