imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Apple представи новите версии на своите операционни системи


Заедно със старта на организираното от Apple технологично мероприятие WWDC 2018, компанията вдигна завесите и над новите версии на своите операционни системи. В рамките на първите два часа от конференцията, всички присъстващи в McEnery Convention Center, както и тези, които наблюдават значимото събитие дистанционно се запознаха с iOS 12, watchOS 5, tvOS 12 и macOS Mojave, а ние ще направим кратък преглед на представените разработки.

Реално погледнато, Apple отдели достатъчно време за новите версии на своите операционни системи, но има и една малка особеност. Вероятно след броени часове ще се появят и първите тестови варианти на предложенията, които ще разкрият и по някоя друга, все още скрита от нас промяна, а ние ще стартираме нашия кратък преглед с очакваната нова версия на мобилната операционна система.

iOS 12

Изглежда, че така наречените универсални приложения няма да се появят заедно с все още очакваната нова версия на мобилната система, но това не е толкова страшно. Разработчиците от Apple залагат на двойно по-висока производителност спрямо актуалната към днешна дата система и не само. iOS 12 се поддържа от всички устройства, които разполагат с възможност да стартират iOS 11.

Благодарение на изцяло новото заложено приложение Measure, всеки потребител, стига да разполага със съвместимо с ARKit устройство, ще може да провери с какви размери се отличава всеки предмет (или стаята, например) около него по съвсем лесен начин.

Втората версия на ARKit може да се похвали с подобрена възможност за разпознаване на вашето лице, с още по-реалистично изобразяване на виртуални елементи, както и по-бързо откриване на триизмерни обекти.

Ако вече използвате CarPlay и през вашето iOS устройство, имаме страхотна новина. Достатъчно е само да изчакате до септември, когато ще се появи официалната версия на операционната система и всеки от вас ще може да стартира някое различно от заложеното Maps приложение и през автомобилната инфотеймънт система, като Google Maps или пък Waze.

Заложеното Voice Memo приложение скоро ще може да бъде стартирано и през вашия iPad и не само. Вероятно всеки от нас ще може да синхронизира своите гласови бележки между устройствата си, чрез новата iCloud поддръжка.

Допускаме, че всеки потребител иска да оптимизира времето, което прекарва примерно в някое от своите социални приложения или пък iOS игри. Често не осъзнаваме колко голяма част от ежедневието ни минава точно в тези, бихме казали развлекателни разработки, но явно с iOS 12 нещата ще се променят. Системата предлага един комплект от функции, благодарение на който, ще можем не само да разберем колко време прекарваме, примерно в приложението на Facebook, но и да получим известие, когато преминем предварително зададен праг.

Към вече съществуващите анимирани емотикони идват още няколко предложения, като призрак, коала, тигър и тиранозавър, но има и още нещо. За разлика от добре познатите ни Animoji варианти, които просто маскират лицето на съответния потребител, новите Memoji биха могли да следват дори част от вашето тяло и то по един съвсем реалистичен начин. Просто избирате лице, коса, очила, брада и облекло, заставате пред камерата и сте готови.

Сред останалите нововъведения в iOS 12 е приложението Shortcuts, което ви дава възможност да създавате процеси, до които да имате бърз достъп (изглежда от Apple тук са пренесли някои от функциите на приложението Workflow, което компанията закупи). FaceTime също получава бякои подобрения като възможност за групови разговори с до 32-ма души едновременно и добавяне на ефекти чрез камерата. Освен това, в iOS 12 вече ще можете да виждате вашите нотификации групирани по приложение или по тема.

watchOS 5

Явно с очакваната нова версия на системата, която задвижва Apple Watch всеки потребител ще може да премери сили и с желана част от своите приятели. Всичко става по съвсем лесен начин. Просто в рамките на седем дни или една календарна седмица, операционната система ще следи както вашата активност, така и тази на ответната страна, като победител ще бъде този, който постигне по-високи показатели, но ако това не ви стига, ще се наложи да разгледате заложеното приложение Workout.

Измежду всички различни тренировки, през watchOS 5 ще може да заложите и на туризъм или пък на йога. Часовникът ще разбере точно кога стартирате вашата тренировка, както и кога идва нейния край и то съвсем автоматично. Операционната система може да се похвали и с полезната WebKit връзка, чрез която ще се визуализира уеб съдържание, прикрепено към получен имейл през Apple Watch.

tvOS 12

Вероятно най-голямата промяна в новата версия на операционната система, която задвижва вашето Apple TV от четвърто поколение или 4K ще си остане поддръжката на Dolby Atmos, до която подреждаме и все повечето телевизионни оператори, които използват устройството за да предоставят достъп до своите списъци от многобройни канали на потребителите.

macOS Mojave

Ето че този път разбрахме за името на очакваната версия на настолната операционна система няколко дни преди нейното представяне и не само. Mojave може да се похвали с така наречения тъмен режим на темата и Dynamic Desktop, който се променя плавно, съобразно това, в коя част от денонощието се намирате.

Заложеното приложение Finder се отличава с нов Gallery View изглед за преглеждане на файлове. Скоро ще може да използвате приложенията Home, Voice Memos, Stocks и Apple News и през вашия Mac, а ако искате да потърсите някое различно приложение, това ще може да стане по един още по-лесен начин. Настолната версия на App Store е преминала през доста голяма промяна, която според нас ще се хареса на повечето потребители.

Припомняме ви, че съвсем скоро ще се появят и първите тестови варианти на новите операционни системи, в които вероятно ще открием още интересни промени, а за да се възползвате от тях, ще се наложи да изчакате още няколко месеца (вероятно до есента), докато разработчиците от Apple пуснат официалните версии на предложенията.

Източник: MacRumors

Serdika Bday article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.