imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Хитовото приложение Shazam вече е собственост на Apple


Преди по-малко от седмица се запознахме с една непотвърдена, но пък и доста интересна новина на TechCrunch. Според последния доклад на медията съществува голяма вероятност Apple да придобие популярното приложение за разпознаване на музика и предавания Shazam. Днес можем да кажем, че тази прогноза наистина се сбъдна и хитовата разработка вече е собственост на Apple, а това обещава вълнуващи промени в предложението.

Не разполагаме с официална информация от Apple на каква стойност е преминала сделката, но според предположението на TechCrunch, компанията е склонна да заплати около 400 милиона долара, като сумата вероятно дори е по-голяма. Все пак пазарната оценка на Shazam през 2015 година достигна до 1.02 милиарда долара, а тази цифра към днешна дата със сигурност не е намаляла, но нека видим и официалното изявление на Apple, относно интересната сделка:

Развълнувани сме, че Shazam и неговият талантлив екип се присъединяват към Apple. Не е никаква тайна, че приложението постоянно се класира като едно от най-популярните измежду всички останали варианти за iOS в App Store. Към днешна дата разработката може да се похвали със стотици милиони потребители по цял сват, без значение от платформата, която използват. Връзката между Shazam и Apple Music винаги е била доста силна. Все пак и двете предложения имат за цел да предоставят по един достъпен начин доста голям набор от музикални предложения на нашите потребители. Плановете ни за развитието на приложението са доста вълнуващи, с които нямаме търпение да се захванем, след като приключим с документалната част на днешното споразумение.

Отново припомняме, че музикалната услуга използва техники за машинно обучение, чрез които може да разпознае името и изпълнителя на всяка песен и то само след като чуе съвсем кратка част от нея. Както мобилната, така и настолната версия биха могли да ви дадат малко повече информация за някое телевизионно предаване, но нека върнем лентата назад. Заедно с появата на iOS 8 се запознахме и с интегриран вариант на Shazam в заложения интелигентен асистент. Ако попитате Siri кое е това парче, което звучи в този момент, разработката ще се обърне към Shazam и чак тогава ще ви запознае с резултатите.

За близките отношения между Apple и Shazam свидетелстват и версиите на приложението, не само за iOS, но и тези за macOS и watchOS. Всяко разпознато парче може да бъде стартирано през Apple Music с един директен бутон, който ви препраща от едното приложение към другото, а ние нямаме търпение да се запознаем с всички „вълнуващи“ промени, с които Apple ще актуализира приложението.

Източник: MacRumors

iPhone SE Buy Back article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.