imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple планира пускането на приложения за изучаване на ДНК


Apple проучва възможностите, по които компанията и нейните партньори, занимаващи се с медицински изследвания в рамките на ResearchKit, могат да получават генетични данни от своите потребители.

Според данни на Technology Review в момента се разработват две приложения, чрез които ще може да се събират и изучават подобни данни. Apple няма да съхранява пробите от генетичен материал или да има достъп до резултатите, но ResearchKit софтуера на компанията ще координира връзката между потребителите и академичните партньори по време на проучванията. Тази стъпка говори за нова посока в развитието на софтуера за медицински проучвания на Apple и разкрива нови възможности за напредък в областта на генетичните изследвания.

Apple стартира ResearchKit и получи отличен отзвук. Очевидната следваща стъпка е събирането на ДНК материал.

– твърди Голсон Лион, учен-генетик от Cold Spring Harbor Laboratory.

Първите пет ResearchKit приложения, за които вече ви съобщихме, бързо успяха да наберат хиляди участници само за няколко дни, което доказва широкия обсег на платформата за медицински изследвания на Apple.

Според данните на Technology Review сега Apple и техните академични партньори от Калифорнийския университет в Сан Франциско са се насочили към проучвания в областта на откриване на причините за преждевременното раждане, като за целта ще бъдат комбинирани генетични тестове и други данни, събирани чрез iPhone-ите на бъдещите майки. Други изследвания ще бъдат осъществени от Mount Sinai Hospital в Ню Йорк.

Изглежда, че една от посоките на развитието на ResearchKit ще бъде потребителите да имат достъп до генетичните си данни на своите смартфони, така че да могат да се възползват от широк набор от приложения, които все още не са налични, като например приложение за проследяване на родословието на базата на ДНК данните.

UXC8XSKtrIX5LWrMIIJB5g_AncestryComposition_Illustration
Снимка: 23andMe

За да се присъедини към някое от проучванията, потребителят ще трябва да се съгласи да му бъде направен генетичен тест – например да даде слюнка в одобрена от Apple лаборатория.

Въпросът доколко хората ще се заинтересуват да бъдат част от подобен тип проучвания още не е получил своя отговор. В момента компаниите, предлагащи услуги, свързани с генетичната информация на своите клиенти, не са особено много, като най-популярната от тях е платформата 23andMe, която за деветгодишното си съществуване е събрала ДНК профилите на повече от 900 000 души, закупили си пакета на компанията, струващ $99.

Източник: Technology Review

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.