imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple Watch: виновник за спада в износа на швейцарски часовници?


„Швейцария може да загази!“

Това бяха думите на главния дизайнер на Apple Джонатан Айв, когато Apple Watch все още беше избистряща се концепция, а не пуснат на масовия пазар смартпродукт.

Оказва се, че предупреждението му далеч не е било необосновано. Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия (FSWI) докладва, че износът на швейцарския часовници за месец май е спаднал с рекордните 8,9%. Подобен срив е прецедент за последните пет години, а според някои текущата ситуация предвещава още по-тежки времена за швейцарските производители.

Естествено, едно логично обяснение може да бъде открито в силните позиции на швейцарския франк. Редица наблюдатели и специалисти обаче отбелязват и феномена „Apple Watch”, който несъмнено е доутежнил ситуацията за производителите от страната с непоклатими часовникарски традиции.

1

Какъв ли ще е пълният ефект на Apple Watch върху часовникарския пазар? Снимка: TechRadar

Рекорден е спадът на износа към Хонконг (34%), последван от 14% намаление в желанието на гражданите на САЩ да се сдобият с традиционен аксесоар от Швейцария. И двете държави, освен всичко друго, са и доста благоприятни пазари за Apple.

Обемът на часовникарския износ все още си е впечатляващ със своите 1,7 милиарда франка (около 1,9 милиарда щатски долара). Идните месеци обаче далеч не изглеждат розови за индустрията – на Apple Watch му предстоят редица премиери в множество държави.

Леко иронично, но една от тях ще е и самата Швейцария, където устройството ще направи своя дебют на 26 юни. Едва ли швейцарските часовникари ще го посрещнат с въодушевлението на привържениците на Apple иновациите.

Какъв точно ще е пълният ефект на Apple Watch върху швейцарската часовникарска индустрия? Предстои да видим, а летните месеци със сигурност ще са изключително ожесточено часовникарско бойно поле между традиции и технологизация.

Източник: Digital Trends, главна снимка: Fstoppers.com

iPhone 8 RED article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.