imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple Watch и бума на носимите устройства


Около точната бройка на продадените Apple Watch по света все още съществуват множество неясноти. От Apple явно предпочитат това да остане тайна, но пазарните анализатори не пропускат да отбележат „ефекта Apple Watch”. Смартчасовникът на компанията от Купертино започна възхода на една цяла индустрия.

Всички производители на носими устройства трябва да благодарят на Apple за бума на пазарната ниша. Това е гледната точка на Анджела МакИнтайър – шефът на агенция Gartner, известна със своите експертни технологични анализи.

„Започвайки през 2015 г. и стигайки до 2017 г., смартчасовниците ще отбележат ръст от 48%. Най-голям фактор за това е популяризирането на носимите устройства като част от модерния лайфстайл, което Apple извършва“, отбелязва тя.

Прогнозите на експертите са нишата на смартчасовниците да отбележи своя пик някъде през 2019 г. Очакванията са тогава пазарът им да достигне смайващата стойност от 17,5 милиарда долара. Само за 2015 г. са били продадени 30,32 милиона смартчасовника, като по-голямата част от тях са били Apple Watch. Проекциите за 2016 г. са тази бройка да се увеличи почти двойно, до 50,4 милиона носими устройства.

Количеството настрана, какво обаче може да очакваме от предпочитанията на самите потребители?

Според МакИнтайър, започнатото от Apple Watch ще изкристализира като революция и при обикновените спортни часовници. Те ще започнат да интегрират някои „смарт“ функции, за да се напаснат към новите потребителски изисквания. Пример за това са сензори, които следят физическата активност и упражненията, които ползващият ги извършва през деня.

Apple Watch и приложения за здраве.

От известно време насам са налице и спекулации за ефекта на смартчасовника на Apple върху класиката на швейцарските часовници.

Във всички случаи, комбинирани устройства като Apple Watch ще останат най-популярния избор. Възможността за извършване на финансови транзакции, наличните методи за комуникация и редицата функции, достъпни чрез приложения, ще са фаворит за всеки потребител от бъдещето.

Все още не е ясно кога точно ще видим Apple Watch 2 на пазара. Ако следваме предсказанията на МакИнтайър обаче, едно нещо е ясно: пътешествието ни в един свят на носими устройства едва е започнало. Най-вълнуващото тепърва предстои.

Източник: CultofMac, Gartner. Заглавно изображение: 9to5Mac.

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.