imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple Watch замислян по съвсем друг начин?


Преди близо четири години, когато в Apple започнаха да разработват идеята за интелигентен часовник, от компанията си представяха съвсем различен аксесоар в сравнение с това, което предстои да се появи на пазара през април – твърди Wall Street Journal, цитирайки неназован вътрешен източник.

Първоначалният фокус на устройството са различните функционалности, свързани със здравето и фитнеса, като например измерване на кръвното налягане, пулса и нивата на стрес. Във финалната версия на Apple Watch обаче няма да видим нито една от тези функции. Според източника на Wall Street Journal причините за това са, че някои от технологиите са се оказали не достатъчно надеждни, а други – твърде сложни.

Apple-Watch-fitnesz-2
Настоящите фитнес функционалности на Apple Watch

Така изцяло здравно ориентираният инструмент в крайна сметка се превърна в един вид миникомпютър. Ето и обяснението: включването на сензори, измерващи кръвното налягане и предлагащи диетоложки съвети биха се нуждали от одобрение на съответните държавни регулаторни органи. Освен това някои от тези сензори не успяват да покрият качествените стандарти на Apple. Сензорите за електропроводимост на кожата, взаимствани от полиграфа, които биха могли да предоставят електрокардиограма (ЕКГ), не се представят на нужното ниво. Резултатите, които те предлагат, се оказва, че са различни в зависимост от това колко космата е ръката, на която се носи часовникът, както и от това колко стегнато е сложен. Резултатите от сензорите, измерващи кръвното налягане и количеството кислород в кръвта, също се оказват непостоянни. Тези функции остават извън първия модел на Apple Watch, но според източниците на WSJ могат да бъдат включени в бъдещите версии на часовника. Перипетиите, свързани с окомплектоването на Apple Watch, карат някои хора от компанията да окачествят този проект като “черна дупка”, която само поглъща ресурси без да дава конкретен резултат.

Apple-Watch-fitnesz
Настоящите фитнес функционалности на Apple Watch

Въпреки това от Apple очакват силен старт на най-новия си продукт. Според запознати от компанията от Купертино са поръчали на азиатските доставчици 5-6 милиона бройки за стартирането на продажбите. Тази бройка е чувствително по-висока от 720 000 – бройката на устройства за носене с Android, продадени по света за цялата 2014 година. Източниците на WSJ твърдят, че половината от тези 5-6 милиона ще бъдат от Sport модела с цена от 349$, една трета за модела от неръждаема стомана, а останалите (около 850 000) ще са от Edition модела, чиято цена се предполага, че ще достига до 4000$.

Източник: The Wall Street Journal. Снимки: Apple.

iPhone XR цена article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.